Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Korzeń pietruszki
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ … 42911.html
Wartości odżywcze surowego korzenia pietruszki (w 100 g)
Wartość energetyczna - 55 kcal (232 kJ)
Białko ogółem - 2.3 g
Tłuszcz - 0.6 g
Węglowodany - 12.3 g
Błonnik - 4.3 g
Witaminy
Witamina C – 41 mg
Tiamina – 0.10 mg
Ryboflawina – 0.08 mg
Niacyna - 2.0 mg
Witamina B6 - 0.23 mg
Kwas foliowy - 180 µg
Witamina A – 2.50 RE
Witamina E – 1.7 mg
Minerały
Wapń – 48.5 mg
Żelazo - 1.2 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 71.7 mg
Potas - 562 mg
Sód – 17 mg
Cynk - 0.23 mg
Mangan - 0.46 mg
Źródło danych: National Food Institute - Technical University of Denmark (DTU)
Offline
Pietruszka natka
Dlaczego pietruszka jest zdrowa – wartości odżywcze pietruszki
Pietruszka wykorzystywana jest w kuchni w całości, przy czym wartość odżywcza korzenia i natki się nieco różnią. Natka jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. W 100 g natki jest aż 160 mg witaminy C (dzienna norma to 60 mg). Poza tym natka jest także dobrym źródłem żelaza. Warto wspomnieć o tym, że źródła roślinne żelaza są gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe (mięsne). Jeśli jednak połączy się żelazo roślinne z witaminą C w jednym posiłków, wówczas uzyskuje się dobrą wchłanialność.
Liście pietruszki to także bardzo cennego chlorofilu, który znany jest ze swoich właściwości oczyszczających i tonizujących organizm człowieka. Korzeń pietruszki (ale natka też) zawiera także znaczne ilości prowitaminy A i bardzo wiele olejków eterycznych.
Offline
Strony: 1