MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2018-05-18 08:19:36

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 59.0

JARZAB POSPOLITY (JARZĘBINA)

Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia, Pyrus aucuparia) należy do rodziny różowatych. Jest to powszechnie spotykany w naszym kraju ozdobny krzew lub drzewo liściaste, nazywane popularnie jarzębiną. Jarząb pospolity rośnie na obszarze całej Polski. Roślina ta doskonale znosi mroźne zimy i upalne lata. W dawnych wierzeniach przypisywano jej magiczne właściwości – miał jarząb pospolity zatrzymywać lawiny śnieżne, karmić głodne ptaki i radować swym urokiem pustelników. Podobno to sam Pan Bóg stworzył tę roślinę w celu przyozdobienia świata.

Jarząb pospolity – jarzębinowa kuchnia

Owoce jarzębiny wykorzystuje się do wyrobu domowych win, soków, syropów, kompotów, octów itp. Dawniej z jarzębiny robiono słynny jarzębiak na winiaku. Z kolei w przemyśle spożywczym używa się jarzębiny do produkcji herbat ziołowych,  syropu witaminowego oraz wódek gatunkowych. Sporządza się z jarzębinowych owoców również dżemy i konfitury.


W stanie świeżym owoce jarzębiny są niejadalne i mogą wywołać wymioty oraz biegunkę, dlatego trzeba je spożywać jedynie w formie suszu albo w postaci przetworów. Warto je też przed spożyciem sparzyć lub przemrozić. Blanszuje się je w tym celu przez kilka minut we wrzącej wodzie albo wkłada na kilka dni do zamrażalnika. Owoce jarzębiny odznaczają się subtelnym kwaskowatym, podbitym nutką goryczy smakiem. Istnieją też odmiany słodkie, o większych i mniej cierpkich owocach.

Owoce jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach. Poleca się je w szczególności do pieczenia mięsa, w tym dziczyzny. Ze względu na szkarłatnoczerwony kolor, znakomicie barwią śmietanowe sosy, dodając im ponadto swoistego zapachu i smaku. Dzięki zawartości pektyn stosuje się je też do galarety z mięsa lub ryb. Warto wiedzieć, że suszone owoce jarzębiny nie tracą swoich cennych właściwości.
Jarząb pospolity – właściwości lecznicze

Owoce jarzębiny zawierają kwasy organiczne (jabłkowy, sorbowy, winowy, parasorbowy, bursztynowy), garbniki, cyjaninę, pektyny, barwniki karotenoidowe, kryptoksantynę, gorycze, flawonoidy, sacharozę, glukozę, prowitaminę A i witaminę C. Podręczniki zielarstwa wręcz zalecają ich spożywanie w celu uzupełnienia witamin A i C w organizmie. Z kolei w liściach jarzębiny znajdują się flawonoidy, w kwiatostanach – izokwercytryna, trójterpeny i tetrakosanol, natomiast w nasionach – glikozyd amigdalina.

Surowcem zielarskim są przede wszystkim owoce i kwiaty, a czasami też liście. Do celów leczniczych zbiera się w pełni rozkwitłe kwiatostany w maju. Suszy się je w miejscach przewiewnych i zacienionych, a następnie przeciera na sitach, odrzucając szypułki. Wysuszone kwiaty są kremowobiałe. Z kolei jesienią, po pierwszych przymrozkach zbiera się owoce, które mają wówczas łagodniejszy smak. Owocostany suszy się w specjalnych suszarniach, w temperaturze trzydziestu stopni Celsjusza. Tak przygotowane dosusza się jeszcze w temperaturze sześćdziesięciu stopni. Po wysuszeniu owoce są silnie pomarszczone. Mają też słaby zapach i gorzkawy, cierpki smak. Kwiaty i owoce przechowuje się w szczelnych opakowaniach, w miejscu suchym i zacienionym.


Jarząb pospolity – zastosowanie lecznicze

W dawnej medycynie ludowej przypisywano jarzębinie wiele leczniczych właściwości. Podobno napar z jej kwiatów uśmierzał znakomicie bóle wątroby, płuc i nerek, a także leczył krosty, z którymi żadne inne zioła nie radziły. Trzeba było jednak, w pierwszy piątek miesiąca pójść o północy pod przydrożny krzyż albo cmentarną bramę, rozgnieść na każdej kroście osobną jagodę, potem wyrzucić wszystkie użyte do tego celu za siebie i wymówić zaklęcie: „Krosty, krościenice i wrzody, jak orzębinie jagody, wyrzucam was”.

Dziś wiemy na pewno, że jarząb pospolity wykazuje potwierdzone badaniami lecznicze właściwości. I nie potrzebne są już specjalne zaklęcia, by je dostrzec, a właściwie odczuć. Wiadomo, że związki czynne zawarte w jarzębinie oczyszczają drogi moczowe. Owoce jarzębiny działają też przeciwzapalnie na układ moczowy i pokarmowy. Mają też właściwości lekko moczopędne, ściągające, przeciwbiegunkowe i przeciwmiażdżycowe. Ponieważ jednak nie działają zbyt silnie, zaleca się je łączyć z innymi środkami moczopędnymi i przeciwzapalnymi.


Działanie przeczyszczające zawdzięcza jarząb pospolity zawartości kwasu parasorbowego, który rozkłada się podczas ogrzewania lub gotowania. Dlatego konfitury i dżemy jarzębinowe nie wykazują już tych właściwości. Zawierają natomiast garbniki, dlatego warto je stosować w słabo nasilonych biegunkach i nieżytach przewodu pokarmowego. Jarząb pospolity działa też osłaniająco i odtruwająco na wątrobę. Przetwory z jarzębiny stosuje się ponadto w leczeniu żylaków odbytu, stanów zapalnych żył kończyn dolnych, osłabieniu czynności nerek, kamicy moczowej i w początkowej fazie miażdżycy. Nalewka z jarzębiny wzmacnia serce oraz pomaga w zaburzeniach krążenia.
Przepisy na jarzębinowy odwar – według farmaceutów Aleksandra Ożarowskiego i Wacława Jaroniewskiego oraz popularyzatorki farmakoterapii Krystyny Bonenberg

Łyżkę rozdrobnionych owoców zalać jedną i pół szklanki ciepłej wody. Ogrzać następnie miksturę do wrzenia i gotować pod przykryciem przez pięć minut. Odstawić potem odwar na kwadrans i przecedzić. Tak przygotowany napój pije się dwa, trzy razy dziennie po około pół szklanki. Stosuje się go na lekką biegunkę oraz jako lek moczopędny. Zamiast powyższej mikstury można też w biegunce zastosować konfitury lub dżem jarzębinowy – również dwa, trzy razy dziennie po łyżeczce.

Osobom starszym, cierpiącym na biegunki przewlekłe, zaleca się przygotowanie naparu z suszonej jarzębiny według poniższego przepisu. Bierzemy dwie łyżki pokruszonych owoców i zalewamy je trzema szklankami ciepłej wody. Podgrzewamy następnie odwar przez pół godziny na słabym ogniu, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Gotowy płyn trzeba przecedzić. Zaleca się picie naparu dwa lub trzy razy dziennie po pół szklanki.


Źródło: https://www.stolicazdrowia.pl/2149/jarz … ob-uzycia/



Źródło: https://www.stolicazdrowia.pl/2149/jarz … ob-uzycia/

Offline

#2 2018-05-18 08:21:27

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 59.0

Odp: JARZAB POSPOLITY (JARZĘBINA)

chj846uw.jpg

Offline

#3 2018-05-22 08:07:51

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 60.0

Odp: JARZAB POSPOLITY (JARZĘBINA)

Jarząb pospolity (jarzębina) - Sorbus aucuparia (Rosaceae).

Opis.

Krzew lub drzewo dorastające do 15 m wys.; liście nieparzysto-pierzaste, o 11-15 lancetowatych, ostro piłkowanych listkach; kwiaty zebrane w baldachy (podbaldachy); kielich 5-działkowy; korona złożona z pięciu okrągławych, białych lub nieco żółtawych płatków; owoc - kulisty, szkarłatny typu jabłka (jabłczak).

W Polsce rośnie na niżu i w górach; pospolity w lasach, w zaroślach, nad rzekami i w parkach.

U nas rosną także: jarząb mączny - S. aria, jarząb domowy - S. domestica i jarząb szwedzki – S. scandia (intermedia), które są również lecznicze.

Surowiec.

Wykorzystywane są liście, kwiaty i owoce - Folium, Flos, et Fructus Sorbi - sprzedawane są w sklepach zielarskich (owoc). Liście i kwiaty zbiera się w czasie kwitnienia, łączy ze sobą, razem suszy w temp. do 40o C i razem mieli.

Owoce zbiera się, gdy są dojrzałe i suszy w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 80 °C.

Skład chemiczny.

Owoce zawierają 40-70 mg/100 g wit. C, 13.000 j.m. wit. A; 400 mg wit.P, 400 ug wit. K, 5,85% cukrowców, 2,57% kw. jabłkowego, 1,79% zw. azotowych, 0,85% soli mineralnych, 0,39% pektyn, garbniki, flawonoidy, gorycz, kw. parasorbowy, kw. sorbowy, kw. cytrynowy, kw. galusowy, epikatechinę i glikozydy.

Kwiaty i liście posiadają 100-200 mg wit. C/100 g, flawonole (astragalinę, hiperozyd, 3-soforozyd, kemferol, izokwercytrynę, soforozyd kwercetyny), spireozyd.

Działanie.

Owoce działają moczopędnie, przeciwszkorbutowo, odżywczo, odkażająco, lekko przeczyszczająco, przeciwcukrzycowo, żółciopędnie, wzmacniająco, odtruwająco; zwiększają krzepliwość krwi, regulują metabolizm.

Kwiaty i liście są cennym źródłem wit. C i P, uszczelniają i wzmacniają naczyńka krwionośne, działają moczopędnie, żółciopędnie, wzmacniająco, przeciwzapalnie, odkażająco, przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo, regulują wypróżnienia i przemianę materii.

Wskazania: zaparcia, biegunka, nieżyt jelit i żołądka, hipowitaminozy, choroby zakaźne, przeziębienie, zaburzenia trawienia, choroby skórne i alergiczne, zaburzenia w wydzielaniu i przepływie żółci, choroby wątroby, gorączka, skąpomocz, łamliwość naczyń krwionośnych, zapalenie gałki ocznej i spojówek (okłady na oczy z naparu liściowo-kwiatowego, i jednoczesne jego picie), zapalenie nerek, zaburzenia przemiany materii.

Napar: 2 łyżki kwiatów i liści lub 3 łyżki owoców mielonych zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić; napar owocowy osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml; dzieci - ok. 100-150 ml kilka razy dz.

Nalewka jarzębinowa - Tinctura Sorbi: pół szkl. suchych liści lub owoców zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3 razy dz. po 10 ml.

Intrakt jarzębinowy - Intractum Sorbi: pół szkl. świeżych owoców lub liści i kwiatów zalać 400 ml gorącego alkoholu; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać 3 razy dz. po 10 ml.

Alkoholmel Sorbi: do 100 ml nalewki lub intraktu wlać 100 ml miodu, sok z jednej małej cytryny, trochę dodać wanilii lub cynamonu i goździków, wymieszać wszystko. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki.

Sok z owoców - Succus Sorbi.

Świeże owoce umyć, zmielić przez maszynkę do mięsa, włożyć do emaliowanego garnka i zalać wodą tyle tylko, żeby masę przykrywała; następnie wsypać cukier (na każdy 1 kg owoców -0,5 kg cukru); odstawić na 6-8 godz.; potem gotować masę owocową przez 15-20 minut; przecedzić; dosłodzić do smaku (jeżeli na 1 l wyciągu damy 1 kg cukru to uzyskamy syrop). Pasteryzować 20 minut w wodzie o temp. 80 °C. Doskonały jest wymieszany z innym sokiem, np. cytrynowym, jabłkowym, pomarańczowym.

Rp.

Liść i kwiat jarzębiny - 1 łyżka

Ziele ruty - 1 łyżka

Ziele nostrzyka - 1 łyżka

Ziele dziurawca - 1 łyżka

Kwiat bzu czarnego - 1 łyżka

Ziele nawłoci - 1 łyżka

Wymieszać.

3 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100-150 ml; dzieci ważące 15-20 kg - 21-28 ml, 25-30 kg - 35-42 ml, 35-40 kg - 50--57 ml, 45-50 kg - 64-71 ml, 55-60 kg - 78-85 ml, 3-4 razy dz.

Wskazania: wybroczyny na siatkówce, zapalenie nerek, wątroby, gałki ocznej i spojówek, choroby alergiczne, pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych, żylaki, plamice, choroby zakaźne, przeziębienie, choroby skórne (dermatozy, wypryski, trądziki, teleangiektazje i in.), krwiomocz, hipowitaminoza C i P, nadciśnienie, skąpomocz, obrzęki, wysięki stawowe, kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci, nieżyt żołądka i jelit, zaparcia.

http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm

Offline

#4 2018-09-14 13:43:38

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 62.0

Odp: JARZAB POSPOLITY (JARZĘBINA)

Jeszcze bogate info z innej strony:

http://rozanski.li/989/jarzebina-sorbus … cznictwie/

Offline

#5 2020-09-07 14:36:51

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 69.0

Odp: JARZAB POSPOLITY (JARZĘBINA)

WYZDROWIEJESZ 60 # 141 JARZĘBINO CZERWONA, KTÓREMU SERCE DAĆ

https://www.youtube.com/watch?v=Ogycd32v7-g

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
witmanix - cats-love-to-program - blackmargo - gemini - seizon2x