Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
ARONIA
Wartości odżywcze aronii
Witaminy, minerały oraz pozostałe składniki odżywcze zawarte w 100 g surowych owoców aronii:
Wartość energetyczna (kaloryczność) – 156 kcal,
Białko – 2,89 g,
Węglowodany – 33,88 g,
Tłuszcze – 0,98 g,
Błonnik – 17,0 g,
Potas – 309 mg,
Fosfor – 45 mg,
Wapń – 40 mg,
Magnez – 21 mg,
Sód – 2 mg,
Żelazo – 0,4 mg,
Cynk – 0,19 mg,
Witamina C – 0,7 mg,
Witamina E – 0,75 mg,
Witamina B3 (niacyna) – 0,672 mg,
Witamina B6 – 0,193 mg,
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,058,
Witamina B1 (tiamina) – 0,029 mg,
Witamina B9 (kwas foliowy) – 10 µg,
Witamina A – 43 IU,
Witamina K – 29,3 µg.
Czytaj więcej na http://mamdziecko.interia.pl/zdrowie/ne … ign=chrome
Offline
Wykonano już setki badań naukowych, których przedmiotem były związki chemiczne występujące w cierpkich owocach aronii. Udowodniono, że warto je spożywać, gdyż zapobiegają wielu chorobom. W owocach aronii występują zarówno antyoksydanty, garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, P, jak i składniki mineralne takie jak: miedź, kobalt, bor, lit, mangan, molibden będące dla człowieka pierwiastkami śladowymi. Sok czy nalewkę warto pić przez cały rok, szczególnie w okresie przeziębień i grypy, by wzmocnić odporność organizmu. Warto sięgnąć także po syropy, herbatki czy cukierki z aronią.
Jagody aronii zawierają najwięcej silnie antyoksydacyjnych polifenoli (nawet 4 razy więcej niż czarna porzeczka), a to właśnie one decydują o jej szczególnych właściwościach. Obecność litu działa uspokajająco i antydepresyjnie. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych owoców wzmacnia odporność, oczyszcza organizm oraz łagodzi stany zapalne.Przetwory z aronii pomagają także obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.
Więcej w linku:
Offline
Offline
Strony: 1