MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#51 2021-01-23 15:01:51

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 87.0.4280.141

Odp: Własny chleb.

Jem z samym masłem, albo z masłem i miodem. Mam lipowy taki który się zaczyna krystalizować.

Offline

#52 2021-02-02 05:23:56

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 88.0.4324.104

Odp: Własny chleb.

Paluchy, na blaszce oddzieliłem je od siebie paskami półpergaminu aby się nie skleiły. Główne składniki to mąka pszenna 650 i żytnia razowa.

1612168672558.jpg

1612168657424.jpg

Offline

#53 2021-02-09 12:32:42

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 85.0

Odp: Własny chleb.

Paluchy  przypominają jak bagietki francuskie. Paluchy tak samo robi się jak bułeczki, czy więcej czasu w piekarniku?

Offline

#54 2021-02-09 13:45:45

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 85.0

Odp: Własny chleb.

Tak samo. Ale temperatura nie za wysoka. Ja paluchy obróciłem żeby spód był też trochę przypieczony.

Offline

#55 2021-02-11 00:42:46

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 88.0.4324.150

Odp: Własny chleb.

Dzisiejszy chleb. Był posypany mielonymi płatkami żytnimi.

1612979129262.jpg

1612979139266.jpg

1612979157700.jpg

Offline

#56 2021-02-16 06:32:56

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 88.0.4324.150

Odp: Własny chleb.

Wczorajszy chleb z mąki graham.

1613448848368.jpg

1613448836321.jpg

1613448822601.jpg

Offline

#57 2021-02-20 08:58:42

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 85.0

Odp: Własny chleb.

Fajnie, a czy robisz w domu smalec, z słoniny, a może razem z  zboczkiem i różnymi przyprawami, jeśli tak i masz jakiś swój przepis, to napisz.

Offline

#58 2021-02-20 20:50:39

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 88.0.4324.182

Odp: Własny chleb.

Ja nie robię, żona czasem robi, z tego co wiem to dodaje cebulę..

Offline

#59 2021-04-04 15:05:04

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Coś smacznego  zrobiłeś na święta?  [dblpt])

Offline

#60 2021-04-06 05:03:28

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 89.0.4389.114

Odp: Własny chleb.

Codziennie piekłem inną pizzę, przedwczoraj chleb cebulowy. Generalnie w domu za dużo jedzenia. To męczące. A Ty co zrobiłeś? Dawno nie pisałeś.

Offline

#61 2021-04-06 17:38:41

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Miałem sernika i kaczkę, a więc nie wiele. Własne jedzenie więcej je się niż kupione, ale za dużo własnego napychać do brzucha, o chyba źle.  [dblpt])
Nie mam na razie za dużo pomysłów na pisanie.

Offline

#62 2021-04-13 07:44:26

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Chałki jak robisz?

Offline

#63 2021-04-13 11:12:36

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Przepis chyba gdzieś dałem. Mąka chyba pół kilo,  , mleko 1 szklanka , jajko, sól, cukier około pół szklanki, daję brązowy, ostatnio dodałem rodzynek. Na posmarowanie rozbełtane jajko, płatki migdałowe albo co innego.
Ciasto dzielisz na 3 części , rolujesz i zaplatasz jak warkocz - zewnętrzny do środka.

Offline

#64 2021-04-13 15:46:34

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Dzięki, muszę zrobić dla żony.

Offline

#65 2021-04-14 05:03:36

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 89.0.4389.114

Odp: Własny chleb.

Składniki:

mleko 250 ml
cukier trzcinowy 70-80 g
drożdże
1 jajko
mąka pszenna (ta była na wrocławskiej 500)
masło 60-70 g
trzy szczypty soli różowej

na posmarowanie :
1 jajko
troszkę zgniecionych orzechów włoskich i sezamu, lub płatków migdałów.

Piec 20-25 minut w temp ok 170 stopni, najpierw termoobieg, jak dostanie z góry kolor tylko dolne grzałki. Po wyłączeniu grzania 10 minut dochodzi w piekarniku.

Foremkę smaruje smalcem dobrej jakości.

IMG-20201125-184223.jpg

Offline

#66 2021-04-18 20:00:50

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Jakoś mi nie wychodzą chałki, bo jak już dostanie kolor na górze, to jeszcze w środku trochę jest mokre, myślę w błąd robię, ze za mało daje masła, dlatego nie są puszystsze w środku, a są niestety gęste w środku i dlatego są niedosmażone.

Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2021-04-18 20:01:46)

Offline

#67 2021-04-19 10:52:34

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Może za mało wyrośnięte, albo zbyt krotko pieczesz?

Offline

#68 2021-04-19 11:02:41

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Rośnie i dużej piecze, problem jest ze jest gęsta chałka, dlatego potrzebuje czegoś.
Jak robisz ciasto, to jest klejące w rękach czy takie jak na chleb?

Offline

#69 2021-04-19 12:18:31

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 87.0

Odp: Własny chleb.

Im rzadsze tym bardziej klejące. Jak się bardzo klei to nie rób warkocza tylko nadaj kształt chleba. Kształt na smak nie ma wielkiego wpływu.

Offline

#70 2021-05-02 16:40:09

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 90.0.4430.93

Odp: Własny chleb.

Dzisiejszy mój chleb.

1619965610319.jpg

1619965622415.jpg

Offline

#71 2021-05-06 06:29:08

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 88.0

Odp: Własny chleb.

Bardzo ładny chleb.  [dblpt])

Offline

#72 2021-05-06 08:31:26

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 88.0

Odp: Własny chleb.

Jak widać, środek piekarnika piecze najmocniej.

Offline

#73 2021-05-09 09:20:16

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 90.0.4430.93

Odp: Własny chleb.

Dzisiejszy chleb, składniki:
mąka żytnia razowa, mąka pszenna pół na pół, sól, płatki owsiane, słonecznik, olej, drożdże, woda.

1620544328435.jpg

1620544342430.jpg

Offline

#74 2021-05-29 07:46:54

Pomorzanin
Użytkownik
Dołączył: 2020-05-31
Liczba postów: 173
Windows 7Firefox 88.0

Odp: Własny chleb.

Zibi napisał/a:

Dzisiejszy chleb, składniki:
mąka żytnia razowa, mąka pszenna pół na pół, sól, płatki owsiane, słonecznik, olej, drożdże, woda.

Widzę ze chcemy pisać receptę na zdrowy chleb, nie tylko co widzimy w sklepie, tzw. piękne chleby. Mam wątpliwości czy w sklepach jest zdrowy chleb, bo tylko mąka, woda, sól, drożdże, a to według mnie za mało.

Ja też jak ty dodałem płatki owsiane jedną szklankę ( nie trzeba mielić młynku, tylko moczona letniej wodzie) i Słonecznik łuskany 6 łyżek ( mielony młynku, ale też Siemię lniane brązowe 6 łyżek ( mielony młynku), a planie Babka Płesznik.

chlebki_min.jpg

Wiadomość dodana po 15 min 03 s:

Zibi napisał/a:

Dzisiejszy chleb, składniki:
mąka żytnia razowa, mąka pszenna pół na pół, sól, płatki owsiane, słonecznik, olej, drożdże, woda.

Problem mam tym, ze jak rośnie w piekarnik to pęka chlebek, nie wiem czy za dużo dodaje drożdży czy za mało mąki.

1 kg mąki
50 g drożdży
900 ml letnie wody
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli

Co tu zrobić, aby był nie popękany, a później nie kruszył.

Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2021-05-29 07:49:42)

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
gg-libra - testowetestowe - supergra - polishbestserver - yourgame