Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3


Jem z samym masłem, albo z masłem i miodem. Mam lipowy taki który się zaczyna krystalizować.
Offline


Offline


Paluchy przypominają jak bagietki francuskie. Paluchy tak samo robi się jak bułeczki, czy więcej czasu w piekarniku?
Offline


Tak samo. Ale temperatura nie za wysoka. Ja paluchy obróciłem żeby spód był też trochę przypieczony.
Offline


Offline


Offline


Fajnie, a czy robisz w domu smalec, z słoniny, a może razem z zboczkiem i różnymi przyprawami, jeśli tak i masz jakiś swój przepis, to napisz.
Offline


Ja nie robię, żona czasem robi, z tego co wiem to dodaje cebulę..
Offline


Coś smacznego zrobiłeś na święta? ![[dblpt])](http://www.medycynanaturalna.mojeforum.net/upload/mojeforum_net/medycynanaturalna/smilies/[dblpt]).png)
Offline


Codziennie piekłem inną pizzę, przedwczoraj chleb cebulowy. Generalnie w domu za dużo jedzenia. To męczące. A Ty co zrobiłeś? Dawno nie pisałeś.
Offline


Miałem sernika i kaczkę, a więc nie wiele. Własne jedzenie więcej je się niż kupione, ale za dużo własnego napychać do brzucha, o chyba źle.
Nie mam na razie za dużo pomysłów na pisanie.
Offline


Chałki jak robisz?
Offline


Przepis chyba gdzieś dałem. Mąka chyba pół kilo, , mleko 1 szklanka , jajko, sól, cukier około pół szklanki, daję brązowy, ostatnio dodałem rodzynek. Na posmarowanie rozbełtane jajko, płatki migdałowe albo co innego.
Ciasto dzielisz na 3 części , rolujesz i zaplatasz jak warkocz - zewnętrzny do środka.
Offline


Dzięki, muszę zrobić dla żony.
Offline


Składniki:
mleko 250 ml
cukier trzcinowy 70-80 g
drożdże
1 jajko
mąka pszenna (ta była na wrocławskiej 500)
masło 60-70 g
trzy szczypty soli różowej
na posmarowanie :
1 jajko
troszkę zgniecionych orzechów włoskich i sezamu, lub płatków migdałów.
Piec 20-25 minut w temp ok 170 stopni, najpierw termoobieg, jak dostanie z góry kolor tylko dolne grzałki. Po wyłączeniu grzania 10 minut dochodzi w piekarniku.
Foremkę smaruje smalcem dobrej jakości.
Offline


Jakoś mi nie wychodzą chałki, bo jak już dostanie kolor na górze, to jeszcze w środku trochę jest mokre, myślę w błąd robię, ze za mało daje masła, dlatego nie są puszystsze w środku, a są niestety gęste w środku i dlatego są niedosmażone.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2021-04-18 20:01:46)
Offline


Może za mało wyrośnięte, albo zbyt krotko pieczesz?
Offline


Rośnie i dużej piecze, problem jest ze jest gęsta chałka, dlatego potrzebuje czegoś.
Jak robisz ciasto, to jest klejące w rękach czy takie jak na chleb?
Offline


Im rzadsze tym bardziej klejące. Jak się bardzo klei to nie rób warkocza tylko nadaj kształt chleba. Kształt na smak nie ma wielkiego wpływu.
Offline


Offline


Bardzo ładny chleb. ![[dblpt])](http://www.medycynanaturalna.mojeforum.net/upload/mojeforum_net/medycynanaturalna/smilies/[dblpt]).png)
Offline


Jak widać, środek piekarnika piecze najmocniej.
Offline


Offline


Dzisiejszy chleb, składniki:
mąka żytnia razowa, mąka pszenna pół na pół, sól, płatki owsiane, słonecznik, olej, drożdże, woda.
Widzę ze chcemy pisać receptę na zdrowy chleb, nie tylko co widzimy w sklepie, tzw. piękne chleby. Mam wątpliwości czy w sklepach jest zdrowy chleb, bo tylko mąka, woda, sól, drożdże, a to według mnie za mało.
Ja też jak ty dodałem płatki owsiane jedną szklankę ( nie trzeba mielić młynku, tylko moczona letniej wodzie) i Słonecznik łuskany 6 łyżek ( mielony młynku, ale też Siemię lniane brązowe 6 łyżek ( mielony młynku), a planie Babka Płesznik.
Wiadomość dodana po 15 min 03 s:
Dzisiejszy chleb, składniki:
mąka żytnia razowa, mąka pszenna pół na pół, sól, płatki owsiane, słonecznik, olej, drożdże, woda.
Problem mam tym, ze jak rośnie w piekarnik to pęka chlebek, nie wiem czy za dużo dodaje drożdży czy za mało mąki.
1 kg mąki
50 g drożdży
900 ml letnie wody
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
Co tu zrobić, aby był nie popękany, a później nie kruszył.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2021-05-29 07:49:42)
Offline
Strony: Poprzednia 1 2 3