Nie jesteś zalogowany na forum.
Offline
Offline
Hej, otrzymam przepisz na cebulowy chlebek ?
Offline
Przepis. Przybliżone proporcje , zawsze wszystko robię na oko.
Chleb piekę w piekarniku kuchenki elektrycznej, najpierw 200 stopni termoobieg, do zarumienienia góry, około 8-10 minut. Potem tylko dolne grzałki. 190 stopni.
w sumie 35 minut z włączonym grzaniem, ptem 5 minut trzymam chleb przy wyłączonych grzałkach. Potem wykorzystuję nagrzany piekarnik i suszę w nim zioła.
Najlepiej temp. 30-50 stopni, termoobieg.
Składniki na chleb:
- cebula 1,5 dużej lub 2 małe drobno pokroić
- mąka pszenna 500,550, 650 około pół kilo
- drożdże 1/4 dużej paczki
- cukier 2/3 łyżeczki
- sól różowa - płaska łyżeczka
- żółty ser 2-4 plasterki drobno krojone
- mała garść ziaren słonecznka łuskanych
- 1-2 jajka
- można dać suszone pomidory
- przyprawy do smaku, ja daje curry
- foremkę smaruje smalcem, albo słoniną, albo boczkiem
Przepis, najpierw do letniej wody (pół szklanki) dajemy cukier, rozpuszczamy, dajemy drożdże , rozpuszczamy. Potem dodajemy troche maki, mieszamy, czekamy aż zaczyn urośnie do granic naczynia.
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy jajko, mieszamy dodając stopniowo letniej wody, aby powstało średnio gęste ciasto.
Ciasto zostawiamy do podrosniecia tak o połowę. Zwykle pół godziny wystarczy. Może rosnać w naczyniu w którym je mieszaliśmy, albo w foremce.
Potem pieczemy, o tym pisałem.
Chleb płaski pieczemy kilka minut krócej. Po upieczeniu od razu wyciągamy go np. na kratki z piekarnika do wystygnięcia.
Taki chleb robiłem i w foremce keksówce i na dużej płaskiej blaszce - wtedy był w formie grubej pizzy. Chleb już przy pieczeniu pięknie pachnie.
Dobrze jest pilnować chleb przy pierwszej próbie, każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie najmocnie przypieka środek góry.
Offline
Dziękuje bardzo, na pewno zrobię, a zdjęcie tutaj wstawię.
Dużo napisałeś, a więc muszę spróbować.
Offline
Są przepisy na podobny chleb cebulowy, np. na youtube - facet pisze pod hasłem:"Oddasz fartucha"
Ostatnio piekłem razowy.
- mąka razowa 3 szklani
- mąka pszenna np.550 2 - 2,5 szklanki
- cukier, drozdże, sól, woda
Tyle. Upiekłem go w foremce keksówce.
Offline
Ostatnio piekłem razowy.
- mąka razowa 3 szklani
- mąka pszenna np.550 2 - 2,5 szklanki
- cukier, drozdże, sól, wodaTyle. Upiekłem go w foremce keksówce.
Tutaj razem 5,5 szklanek mąki na jeden chleb razowy?
Offline
W sumie tak. Dziś rano piekłem cebulowy.
Offline
I po tylu miesiącach zrobiłem wreszcie ten cebulowy chlebek, raczej chleb cebulowy-owsiany.
Zmieniłem skład, nie dałem sera i nie mam ziaren słonecznika łuskanych i suszonych pomidorów oraz curry, ale dałem szklankę płatek owsianych, a tak jak pisałeś 1/4 drożdże, 2 cebule pokrojone, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli, 2 jaja i o,5 kg mąki poznańskiej.
Urosło mi naczyniu i tak samo temp i czas pieczenia. Kawałki chleba bardziej wyglądają na kolor żółty niż biały, pachnie cebulą i widać płatki owsiane.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-11-13 19:03:26)
Offline
Zibi napisał/a:Ostatnio piekłem razowy.
- mąka razowa 3 szklani
- mąka pszenna np.550 2 - 2,5 szklanki
- cukier, drozdże, sól, wodaTyle. Upiekłem go w foremce keksówce.
Tutaj razem 5,5 szklanek mąki na jeden chleb razowy?
Tyle wyszło.
Wiadomość dodana po 04 min:
I po tylu miesiącach zrobiłem wreszcie ten cebulowy chlebek, raczej chleb cebulowy-owsiany.
Zmieniłem skład, nie dałem sera i nie mam ziaren słonecznika łuskanych i suszonych pomidorów oraz curry, ale dałem szklankę płatek owsianych, a tak jak pisałeś 1/4 drożdże, 2 cebule pokrojone, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli, 2 jaja i o,5 kg mąki poznańskiej.
Urosło mi naczyniu i tak samo temp i czas pieczenia. Kawałki chleba bardziej wyglądają na kolor żółty niż biały, pachnie cebulą i widać płatki owsiane.
Wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Pewnie też całkiem inny niż ten sklepowy i dużo smaczniejszy.
Offline
A jak robisz bułeczki, jaki skład , jak lepisz ?
Offline
Bułki to sama mąka pszenna. Może być graham. Drożdże, odrobina soli. Możesz dać trochę masła. Potem przed pieczeniem możesz posypać sezamem. Ciasto musi wyrosnąć, potem je dzielisz, formujesz bułki. Układasz na blaszce, wtedy możesz posypać np. makiem, sezamem, czym chcesz. Poczekasz kilka minut i pieczesz. Odpowiednio krócej jak chleb bo objętość dużo mniejsza. Wczoraj upiekłem chałkę.
Pieczywo z maki graham piec w troszkę niższej temperaturze, jest delikatniejsza.
Offline
Offline
Tak, domowe są bardziej zbite ale to dlatego że są bez polepszaczy.
Offline
Temat jest to chlebie, ale spróbuje napisać coś o ciastach, spróbowałeś ciasto marchewkowe?
Jak daje dwie szklanki ubitej marchwi do ciasta i jest smaczne, jak dodasz cynamon masz jak piernik marchewkowy.
Prosty przepis z internetu.
2 szkl. mąki
1 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. drobno utartej marchewki ( ok 4 szt.)
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
bakalie ( orzechy, rodzynki, płatki migdała, bądź kawałki czekolady.
Jakie masz zmieniki, chodzi mi czy lubisz coś zamieniać, nie zawsze według przepisu, bo ja przykład zamiast oleju dałem kostkę margaryny albo nie dodaje soli.
Offline
Wygląda rewelacyjnie, zapewne i tak smakuje. Zamiast margaryny dałbym masła. Ciasta marchewkowego nie robiłem ale słyszałem o nim wiele dobrego.
Wczoraj piekłem chleb na bazie maki wrocławskiej ponad 3 szklanki i żytniej razowej 2 szklanki. Do tego odrobina ostu z dzikiej róży, słonecznika i drożdże.
Smak ok.
Fotki dam jak dotrą z telefonu do skrzynki e-mail.
Offline
Offline
Weki, co jest, a to u was mówi się na chałki czy bułka paryska. A u mnie na Kaszubach weki to słoiki do zaprawy na zimę. Ładne wychodzą tobie weki, tak samo mi ładnie wychodzą weki w piwnicy. A chlebek piękny, posypany dookoła mąką, a samej górze dobrze dopieczony.
Wiadomość dodana po 26 min 27 s:
Chleb bez drożdży i bez zakwasu – przepis
Składniki:
400 g mąki pszennej,
400 g maślanki lub jogurtu naturalnego*,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju lub 2 płaskie łyżki masła,
łyżka masła i bułka tarta do wysypania formy
opcjonalnie: mak, siemię lniane lub inne nasiona do dodania
* może to być także jogurt grecki, kwaśne mleko lub kefir
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj sól i sodę oczyszczoną. Następnie wlej maślankę, dodaj masło bądź olej i wszystko wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i gęste, musi dać się wyrabiać. Wyrabiaj je przez kilkanaście minut ręką lub specjalnym hakiem, by się dobrze napowietrzyło.
Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, a potem włóż do niej ciasto. Posyp je po wierzchu nasionami. Chleb piecz przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudź go, a potem wyjmij z formy i pokrój w kromki.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-12-17 22:56:25)
Offline
Na sodzie..Nie lubię sody, jej posmak jest zauważalny w pieczywie. Jest zdrowa ale posmak mi nie pasuje. Tak czy owak przepis się przyda.
Muszę wrzucić fotki mojego ostatniego chleba.
U nas się mówi weka, francuz..
Ostatni chleb. Mąka pszenna , poznańska 60%, mąka żytnia, razowa 40%, sporo słonecznika.
Tak wygląda spód.
Ostatnio edytowany przez Zibi (2020-12-19 08:07:03)
Offline
Super ciemny z słonecznikiem.
Życzę tobie Wesołych Świąt, dużo zdrowia i smacznych naturalnych potraw na stole.
A teraz idę robić blok czekoladowy jak za komuny.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-12-23 18:51:35)
Offline
Witaj, jestem w robocie. Bardzo dziękuję za życzenia. Ze swej strony życzę Ci wszystkiego najlepszego na święta i cały przyszły rok.
Zrobiłem fotkę dołu chleba żeby pokazać że nie przypieczony za bardzo. Góra jak widać, środek piecze kuchenka najbardziej..
Offline
Offline
Super
Offline
Smaczny i się nie kruszy. Bez zakwasu. Tylko drożdże..
Tym razem mniej przypieczony.
Offline
Offline