MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2020-03-15 10:34:05

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsFirefox 74.0

SZCZYPIOR

Szczypior chiński, por chiński, szczypior czosnkowy, to ta sama roślina, tylko opisywana różnymi nazwami. Jest to w dużym przybliżeniu coś pomiędzy naszym szczypiorkiem, porem i czosnkiem (zapewne dlatego powstało tyle różnych nazw, bo każdemu roślina kojarzy się bardziej z jednym z tych warzyw). Szczypior chiński ma długie, płaskie liście (miniaturki pora), długie łodygi (okrągłe w przekroju jak szczypiorek) zakończone na szczycie białym kwiatkiem i całość ma wyraźny smak czosnku. Ponieważ szczypior chiński spokrewniony jest z cebulą i czosnkiem, wykazuje właściwości antyseptyczne i pomaga w trawieniu. Jest bogaty w błonnik, białko, witaminę C, B1 i B2, karoten i wapń. Mimo, że liście i łodygi z kwiatkami mają właściwie ten sam smak, ich zastosowanie w kuchni jest nieco inne.

http://kuchniaazjatycka.com/nietypowe-s … r-chinski/

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
skrzydlamotyli - vandal - mythofempire - kociolekpanoramiksa - sm19