Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Borówka Bagienna.
Skład owoców – podobny do borówki czernicy:
antocyjany: pochodne malwidina, delfinidyna, petunidyna, cyjanidyna i peonidina
flawonoidy: kwercetyna jako główny flawonol, myricetina, larycytryna, syringetyna, and isorhamnetyna
co ciekawe badania prowadzone w Finlandii wykazały, że w zależności od szerokości geograficznej rośliny wykazywały różnice w zawartości flawonoidów, że całkowita zawartość flawonoli i poziom mirycetyny and kwercetyny były większe w północnych częściach Finlandii. Co więcej zawartość polifenoli, a szczególnie antocyjanów było pozytywnie skorelowane z aktywnością antyoksydacyjną.
wit C i wit A
kwasy organiczne: kwas jabłkowy
pektyny
zastosowanie rośliny jako pożywienia
owoce – jadalne na surowo, gotowane lub suszone
suszone – można używać jako rodzynki
herbata – powstaje z liści i suszonych owoców
borówka bagienna w wielu okolicach jest znana, ale nie zbierana. Często uważa się ją za niesmaczną lub za trującą. W wielu miejscach jest spożywana w małych ilościach, gdyż istnieje przekonanie, że duże ilości szkodzą.
można z niej wytwarzać: soki, dżemy i marmolady, wino, smażyć konfitury, powidła na chleb, kisiele
na Syberii jedzą zarówno świeże jagody tej rośliny, jak również gotują z nich konfitury, kisiele i napełniają nimi pierogi. Wykorzystują je także do produkowania wina. Kiedyś na tym terenie pędzono z nich spirytus.
Na zachodzie Europy nie wszędzie uważa się ją za pełnowartościowy owoc jadalny, jednak kiedyś polecano jej jagody do wyrobu napojów alkoholowych o silnych właściwościach upajających.
zastosowanie w medycynie ludowej
Dzięki garbnikom roślina posiada działanie antyseptyczne oraz ściągające.
Podobnie jak borówka czarna posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Ponadto napar z liści podawano matce po porodzie, aby pomóc jej odzyskać siły.
W okolicach Radomia produkowano z niej z niej soki, które dolewano przeziębionym do herbaty lub wódki w celach leczniczych.
Na Białorusi natomiast wodny odwar łodyg z liśćmi zalecano do picia przy bólach serca, odwar z liści w celach przeczyszczających, a jagody dawano przy
biegunce.
W lecznictwie ludowym wschodniej Syberii stosowano napoje ze świeżych jagód oraz odwary z jagód suszonych przy gorączce oraz szkorbucie , co ma uzasadnienie, bo owoce, są bogate w witaminę C.
inne zastosowania
Ze względu na zawartość garbników w roślinie, używano jej kiedyś do garbowania skór, np na Syberii.
Offline
Strony: 1