MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-12-01 19:49:25

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsFirefox 70.0

PORZECZKA (Ribes)

Czarna porzeczka (Ribes nigrum)


Czarne porzeczki (Ribes nigrum) mają wiele właściwości zdrowotnych. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Z kolei sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet zapaleniu gruczołu krokowego. Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.
Czarne porzeczki - właściwości zdrowotne

    są skarbnicą witaminy C

Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

    są bogatym źródłem antyoksydantów

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.

Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi i w ten sposób ułatwiają usuwanie z organizmu. Flawonoidy znajdujące się w czarnej porzeczce to katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna. Jednak szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem pozostałym związkom, czyli:

    antocyjanom - znajdujące się w skórce czarnych porzeczek antocyjany to substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie E.coli - przyczyny problemów żołądkowych;
    rutynie - rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom;
    kwercetynie, która ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.

Drugą grupą związków odpowiedzialnych za antyoksydacyjne właściwości czarnych porzeczek, są kwasy fenolowe. Działają one przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii i grzybów.

W związku z tym czarne porzeczki znalazły się na liście ORAC (liście produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy). Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści ocenili na 7957 μ mol TE (w 100 g porzeczek). Wśród owoców jagodowych większy potencjał antyoksydacyjny mają tylko: czarna aronia (16 062 μ mol TE w 100 g), czarne jagody (13427 μ mol TE w jednej filiżance) i żurawina (8 983 μ mol TE w jednej filiżance).


Czarna porzeczka - wartości odżywcze, kalorie

w 100 g:

Wartość energetyczna - 63 kcal
Białko ogółem - 1.4 g
Tłuszcz - 0.41 g
Węglowodany - 15.38 g (z czego tylko 7% to cukry proste)

Minerały

Wapń - 55 mg
Żelazo - 1.54 mg
Magnez - 24 mg
Fosfor - 59 mg
Potas - 322 mg
Sód - 2 mg
Cynk - 0.27 mg

Witaminy

Witamina C – 181 mg
Tiamina – 0.050 mg
Ryboflawina – 0.050 mg
Niacyna - 0.300 mg
Witamina B6 - 0.066 mg
Witamina A – 230 IU
Witamina E - 1 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Za:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- … -pnzF.html

Offline

#2 2019-12-01 22:18:16

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsFirefox 70.0

Odp: PORZECZKA (Ribes)

Czerwone porzeczki (Ribes rubrum) już od XVI są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Poleca się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. W tradycyjnej medycynie ludowej stosuje się je także w celu leczenia ran czy usuwania piegów, oczyszczania cery tłustej i trądzikowej.
Czerwone porzeczki - właściwości zdrowotne

    obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu

Czerwone porzeczki, dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzi witamina PP, odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. Podobnie jak czarne porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" z naczyń wolne rodniki odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia.

    Łagodzą objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych

Czerwone porzeczki są bogate w pektyny (rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Poprawiają też ich perystaltykę, a co za tym idzie - regulują proces wypróżniania się. Ponadto oczyszczają jelita z toksycznych substancji.

Z kolei dzięki garbnikom, które są zawarte w skórce czerwonych porzeczek, mają właściwości ściągające. Skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy, które hamują rozwój bakterii.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czerwonych porzeczek przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze.

Porzeczki są także uważane za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.

    zwiększają odporność organizmu

Porzeczki są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki niej porzeczki są "magazynem" aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Ponadto zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego (można po nie sięgnąć przy leczeniu infekcji dróg oddechowych - przeziębień, anginy czy grypy).

Czerwone porzeczki są bardzo kwaśne, dlatego w medycynie naturalnej surowe owoce często stanowią surowiec do wytwarzania leczniczych soków czy win.

    wspomagają pracę układu moczowego
Czerwone porzeczki mają właściwości moczopędne, dlatego mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu zapalenia dróg moczowych. Współczesna fitofarmakologia poleca stosowanie czerwonych porzeczek w celu zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, które pojawiają się u osób mających odczyn kwaśny moczu. Dzięki zawartym w czerwonych porzeczkach witaminom rośnie pH moczu, który zmienia odczyn z kwaśnego na zasadowy.

    łagodzą bóle menstruacyjne

Porzeczki, dzięki zawartości polifenoli, zmniejszają bóle miesiączkowe. Głównym składnikiem aktywnym owoców jest kwas elagowy, który stanowi ok. 50% ogólnej ilości polifenoli. To właśnie on posiada najsilniejsze właściwości uspokajające i przeciwbólowe.
To ci się przyda
Czerwone porzeczki - wartości odżywcze, kalorie

W 100 g:

Wartość energetyczna - 65 kcal
Białko ogółem - 1.4 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
Błonnik - 4.3

Minerały

Wapń - 33 mg
Żelazo - 1.00 mg
Magnez - 13 mg
Fosfor - 44 mg
Potas - 275 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.23 mg

Witaminy

Witamina C - 41 mg
Tiamina - 0.040 mg
Ryboflawina - 0.050 mg
Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
Witamina B6 - 0.070 mg
Kwas foliowy - 8 μg
Witamina A – 42 IU
Witamina E - 0.10 mg
Witamina K - 11.0 μg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- … -SMnQ.html

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
mta - bullrpg - youtubers-house - pryzmaryn - play4fun