Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Śliwki: wartość odżywcza i kaloryczność
Wszystkie śliwki mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się ilością kalorii. Świeże śliwki mają około 46 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów w takiej porcji owoców wynosi od 12 do 14,6 g. Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
Wartości odżywcze śliwek (w 100 g)
Wartość energetyczna - 46 kcal
Białko ogółem - 0.70 g
Tłuszcz - 0.28 g
Węglowodany - 11.42 g (w tym cukry proste 9.92)
Błonnik - 1.4 g
Witaminy
Witamina C – 9.5 mg
Tiamina – 0.028 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.417 mg
Witamina B6 - 0.029 mg
Kwas foliowy - 5 µg
Witamina A – 345 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 6.4 µg
Minerały
Wapń – 6 mg
Żelazo - 0.17 mg
Magnez - 7 mg
Fosfor - 16 mg
Potas - 157mg
Sód – 0 mg
Cynk - 0.10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- … -KftU.html
Offline
Strony: 1