Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Aronia
http://www.medycynanaturalna.mojeforum. … d=245#p245
ARONIA
m5ip5cyr.jpg
Wartości odżywcze aronii
Witaminy, minerały oraz pozostałe składniki odżywcze zawarte w 100 g surowych owoców aronii:
Wartość energetyczna (kaloryczność) – 156 kcal,
Białko – 2,89 g,
Węglowodany – 33,88 g,
Tłuszcze – 0,98 g,
Błonnik – 17,0 g,
Potas – 309 mg,
Fosfor – 45 mg,
Wapń – 40 mg,
Magnez – 21 mg,
Sód – 2 mg,
Żelazo – 0,4 mg,
Cynk – 0,19 mg,
Witamina C – 0,7 mg,
Witamina E – 0,75 mg,
Witamina B3 (niacyna) – 0,672 mg,
Witamina B6 – 0,193 mg,
Witamina B2 (ryboflawina) – 0,058,
Witamina B1 (tiamina) – 0,029 mg,
Witamina B9 (kwas foliowy) – 10 µg,
Witamina A – 43 IU,
Witamina K – 29,3 µg.
Offline
Kiwi
Wartości odżywcze kiwi (w 100 g)
Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.14 g
Tłuszcz - 0.52 g
Węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Błonnik - 3.0 g
Witaminy
Witamina C – 92.7 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.025 mg
Niacyna - 0.341 mg
Witamina B6 - 0.063 mg
Kwas foliowy - 25 µg
Witamina A – 87 IU
Witamina E – 1.46 mg
Witamina K - 40.3 µg
Minerały
Wapń – 34 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 312 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.14 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Offline
Strony: 1