MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#2 2019-06-19 13:30:39

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 67.0

Odp: Problemy z watrobą

Zioła na wątrobę – ostropest

Ostropest plamisty to roślina, której dodatni wpływ na organizm człowieka ceniony jest w medycynie naturalnej. Działaodtruwająco i oczyszczająco, pozytywnie wpływając na zdolności regeneracyjne wątroby. Ostropest, ze względu na swoje właściwości detoksykujące, nie tylko chroni wątrobę przed obecnymi toksynami, ale i łagodzi wcześniej powstałe stany zapalne. W przypadku zatruć pokarmowych, alkoholowych lub urazów, stosowanie ostropestu plamistego ma nieoceniony wpływ na powodzenie kuracji. Profilaktyczne stosowanie ostropestu plamistego wskazane jest także w przypadku problemów trawiennych oraz skłonności do zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
Zioła na wątrobę i trzustkę

Trzustka, obok wątroby, odpowiada za wiele procesów trawiennych w organizmie człowieka. W przeciwieństwie do wątroby, nie odznacza się właściwościami regeneracyjnymi, stąd dbanie o prawidłowy stan trzustki powinno stanowić jeden z priorytetów w walce o dobrą kondycję naszego organizmu. Zioła takie jak pokrzywa zwyczajna czy glistnik jaskółcze ziele wykazują właściwości wspomagające leczenie trzustki. Pokrzywa zwyczajna, ze względu na ogólne właściwości przeciwzapalne, szczególnie polecana jest w rozpoznaniach stanów zapalnych układu trawiennego. Warto wspomnieć także o zbawiennym wpływie pokrzywy zwyczajnej na paznokcie, włosy i układ odpornościowy. Glistnik jaskółcze ziele z powodzeniem stosowany jest w przypadku nudności i wymiotów, które często związane są z niedomaganiem trzustki. Obecność substancji rozkurczających wpływa na płynną pracę trzustki, a w rezultacie całego układu trawiennego.
Zioła na marskość wątroby

Marskość wątroby to schorzenie powszechne kojarzone z nadużywaniem alkoholu. Często zdarza się jednak, że marskość wątroby stanowi następstwo wcześniej przebytych chorób narządów bezpośrednio współpracujących z wątrobą. Kamica żółciowa, zapalenie trzustki, nowotwory dróg żółciowych i trzustki doprowadzają do marskości wątroby jak w przypadku długoletniego nadużywania alkoholu. O ile marskość wątrobyspowodowana nadużywaniem alkoholu wymaga rezygnacji ze spożywania alkoholu, o tyle w przypadku marskości wątroby spowodowanej przebytymi chorobami odpowiedź na pytanie, co natychmiast poprawi jakość życia pacjenta, nie jest tak jednoznaczna. Należy jednak pamiętać, że niezależnie od przyczyn, marskość wątroby to stan, którego nie da się wyleczyć. Istnieją jednak sposoby pozwalające na polepszenie ogólnej kondycji pacjenta. W przypadku marskości wątroby zaleca się spożywanie ziół takich jak wspomniany ostropest plamisty, pokrzywazwyczajna, glistnik jaskółcze ziele, a także karczocha oraz dziurawca. Mimo że wymienione zioła nie doprowadzą do regeneracji gruczołu w nieodwracalnym stanie marskości, warto pamiętać o ich obecności w diecie. Wpłyną na stan pacjenta, eliminując niektóre z dokuczliwych objawów marskości jak skurcze, bóle w klatce piersiowej czy świąd.

Za:
http://www.medonet.pl/zdrowie,ziola-na- … 28055.html

Offline

#3 2019-06-19 13:43:52

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
Windows 7Firefox 67.0

Odp: Problemy z watrobą

Leki na cukrzycę

W leczeniu już istniejącej choroby, ale też w zapobieganiu jej, pomagają niektóre rośliny. W zasadzie wszyscy je znamy, lecz nie wiemy o tym, że np. wytwarzają glukokininy - substancje, które skutecznie przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy. Niektóre z tych roślin są smaczne i wystarczy włączyć je do codziennego menu, a z innych przyrządzić na przykład sałatkę lub herbatkę, lub po prostu używać jako przypraw do potraw. Do roślin, które stymulują wydzielanie insuliny i normalizują poziom cukru we krwi należą między innymi: cebula, owoce i liście borówki czernicy, topinambur, znamiona kukurydzy, miłorząb dwuklapowy (Gingko biloba L.), owocnia fasoli, kokoryczka wonna i wielokwiatowa, jęczmień zwyczajny, rutwica lekarska, pokrzywa zwyczajna, mniszek lekarski, kozieradka pospolita, nasiona kolendry, cynamon, pieprz cayenne. Na bazie tych roślin produkuje się leki przeciw cukrzycy i suplementy diety.
Przepisy

Jęczmień zwyczajny obniża stężenie glukozy we krwi. Najlepiej stosować zielony jęczmień (tygodniowe łodyżki poddane odpowiedniej obróbce) w formie proszku, w płynie lub suplementy diety. Zawiera on mnóstwo minerałów, witamin i błonnika. Najlepiej stosować go 3 razy dziennie na czczo. 1 łyżeczkę jęczmienia zalać szklanką chłodnej wody i zamieszać plastikową łyżeczką (koniecznie plastikową - tak podają na niektórych etykietach).

Rutwica lekarska, to roślina, którą wykorzystuje się do produkcji podstawowych leków w leczeniu cukrzycy. Aby sporządzić macerat należy zemleć świeżą roślinę. 2 łyżki zalać przegotowaną letnią wodą (ok. 3/4 szklanki). Pozostawić pod przykryciem na co najmniej 6 godzin. Przecedzić i pić po 1/4 szklanki 3 razy dziennie. Systematyczne stosowanie przez dłuższy okres pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Kokoryczka wonna i wielokwiatowa. Napar z ziela kokoryczki - zalać 1 łyżkę ziela kokoryczki szklanką wrzątku, przykryć naczynie i po pół godzinie przecedzić. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki naparu co najmniej przez miesiąc, potem kurację przerwać na 3 tygodnie, a następnie wznowić.

https://www.poradnikzielarski.pl/porady … rzyce.html

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
forumorganistow - sankofuku - zstio - nnjl - virtualkennel