MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-06-08 22:08:09

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 74.0.3729.169

WYKA

Dziko występuje w Polsce ponad 20 gatunków z tego rodzaju. Różnią się m.in. kolorem kwiatów (fioletowe, różowe lub kremowe), kolorem nasion i szerokością liści.

Jadalne części to wierzchołki młodych pędów, kwiaty, niedojrzałe i dojrzałe nasiona

Nasiona wyki podobnie jak innych strączkowych, np. soczewicy, zawierają oligosacharydy powodujące powstawanie u wielu osób gazów po ich spożyciu.
Do rodzaju wyka należy uprawiany od starożytności bób Vicia faba. Szczególnie w obszarze Śródziemnomorskim zanotowano chorobę zwaną „fawizm” (lub „choroba fasolowa”, objawiająca się głównie silną anemią). Zapada na nią pewna niewielka część populacji, gdy jest zmuszona odżywiać się bobem w dużym ilościach i przez długi okres. Przypuszczalnie inne wyki mogą powodować podobne objawy. Poza tym nasiona bobu i innych wyk są pożywnym, bogatym w białko pokarmem. Tak jak inne nasiona roślin strączkowych najlepiej je namoczyć w wodzie na kilkanaście godzin przed użyciem i gotować dwa razy – po pierwszym krótkim gotowaniu odlewamy wodę, ułatwi to usunięcie lekko trujących saponin.

W niektórych krajach Europy, np. we Francji, nasiona wyki zbierano w czasie głodu i przyrządzano jak fasolę czy soczewicę. W Polsce czasem wykę, przypuszczalnie nasiona gotowanej wyki siewnej, dodawano do ciasta chlebowego.

Nasiona wyki, po odpowiednim przyrządzeniu mogą zastąpić soczewicę we wszystkich potrawach, w których się ją stosuje: zupach, curry, tartach, pasztetach itp.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Nasiona bobu są zwykle jedzone gotowane w sosach, na surowo są jadalne, gdy są bardzo młode.
Dzikie gatunki wyki z reguły mają nasiona dużo drobniejsze niż bób. Zwykle udaje się zebrać jedynie kilkadziesiąt gramów w ciągu godziny, chyba że trafimy na duże stanowisko, nazbieramy strąków, które potem wymłócimy. Poszczególne gatunki różnią się smakiem, np. nasiona wyki brudnożółtej są dużo smaczniejsze od gorzkawej wyki ptasiej. Szczególnie dla tej ostatniej zaleca się długie namoczenie i gotowanie. Najlepiej gotować dwa razy po jednej godzinie (po godzinie odlewamy wodę). Bardzo smaczne są też młode wiosenne (marzec–maj) zielone pędy. Stanowią wspaniały składnik zup i sałatek.

Wyki są też atrakcyjną ozdobą łąki kwietnej. Większość z nich to krótkowieczne byliny. Dlatego w uprawach zboża zachowują się jak rośliny jednoroczne. Natomiast mogą rosnąć też na wieloletniej łące kwietnej i utrzymają się wtedy, kiedy nie będą skoszone przed wydaniem nasion. Czasem mogą być problemem na łące kwietnej (szczególnie wyka ptasia),gdyż wspinają się po innych roślinach, tworząc prawdziwy gąszcz. Wtedy wystarczy jednak łąkę skosić – i po problemie!

http://lukaszluczaj.pl/wyka-atrakcyjna- … -kwietnej/

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
misuszatek - mta - legion-god-eaters - pryzmaryn - play4fun