MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2018-05-07 07:45:32

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Róża dzika (Rosa canina L.) – gatunek krzewu z rodziny różowatych, z rodzaju róża. Ludowe nazwy: psia róża, która jest tłumaczeniem nazwy łacińskiej, oraz szypszyna (stąd szypszyniec różany), nazwa o pochodzeniu słowiańskim. Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. Można ją spotkać prawie w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.

Roślina lecznicza

    Surowiec zielarski: dojrzałe owoce (Fructus Rosae). Są składnikiem wielu mieszanek ziołowych. Zawierają oprócz ogromnej ilości witaminy C garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, pektyny. Owoce są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej dziesięciokrotnie więcej niż porzeczka czarna. Już 1-3 jej owoce w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Naturalna witamina zawarta w owocach jest przy tym trzykrotnie bardziej skuteczna od witaminy syntetycznej w tabletkach[potrzebny przypis]. Owoce róży mogą być używane do sporządzania przetworów i win (zob. wino z dzikiej róży)[9][10][11]. Owoce dzikiej róży zawierają również witaminy A, B1, B2,, E, K i kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny oraz garbniki.
    Działanie: słabo rozkurczające, żółciopędne, łagodnie moczopędne. Róża jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego. Specjalnie przyrządzone konfitury z dzikiej róży mogą być skutecznym lekiem na chorobę zwyrodnienia stawów.
    Zbiór i suszenie: owoce zbiera się, gdy dojrzeją, ale jeszcze zanim zrobią się miękkie. Suszenie ich jest dość trudne; owoce trzeba rozdrobnić, przez pierwsze 10 min. należy trzymać je w temp. ok. 100 °C, by szybko zniszczyć enzymy rozkładające witaminę C, potem suszyć w temp. ok. 50–60 °C.

Sztuka kulinarna

    Z płatków wykonuje się konfitury, szczególnie nadające się do nadziewania pączków.
    Kandyzowane płatki nadają się do dekoracji ciast oraz są dodatkiem do potpourri.
    Z owoców wytwarza się dżemy, soki, syropy i koncentraty witaminowe. Przetwory z róży nadają się do samodzielnego spożycia, są także używane do aromatyzowania słodyczy, napojów, ciast.
    Z owoców oraz płatków robi się aromatyczne herbaty.

Inne zastosowania

    Z nasion wytwarza się olej z dzikiej róży.
    W szkółkarstwie Rosa canina jest używana jako podkładka dla róż szlachetnych[15].
    Pędy kwitnącej róży lub gałązki z dojrzałymi owocami są wykorzystywane do wykonywania bukietów i dekoracji wnętrz.
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika

Offline

#2 2018-05-07 07:45:57

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Róża pomarszczona, róża fałdzistolistna, róża japońska (Rosa rugosa Thunb.) – gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Jest rozpowszechniony w strefie ciepłego i chłodnego klimatu umiarkowanego na półkuli północnej. Pochodzi ze wschodniej Azji. Gatunek sprowadzony został do Europy i Ameryki Północnej przez ogrodników i rozprzestrzenił się w środowisku naturalnym jako uciekinier z upraw (agriofit). Obecnie występuje prawie w całej Europie, także na terenie Polski. Na obszarach, gdzie dokonuje inwazji, zwłaszcza na wybrzeżach, stanowi problem dla różnorodności biologicznej i ogranicza dostępność terenu. Róża pomarszczona jest łatwa w uprawie i jest wykorzystywana jako roślina ozdobna, jadalna, lecznicza i do nasadzeń biotechnicznych. Liczne odmiany ozdobne pochodzące od tego gatunku tworzą grupę róż ozdobnych określanych mianem mieszańców Rugosa.
Roślina ozdobna
Żywopłot z róży pomarszczonej

Róża pomarszczona uprawiana jest od dawna – jej kwiaty były motywem ozdobnym w Chinach już około 1000 r. n.e.[8] Uprawiana jest zarówno w postaci typowego gatunku, jak i w licznych odmianach i krzyżówkach międzygatunkowych. Uzyskano odmiany o pełnych kwiatach, płatkach białych, żółtych, różowych i czerwonych[20]. Gatunek i uzyskiwane z niego odmiany cenione są z powodu swej mrozoodporności, soczystej zieleni liści, odporności na choroby, silnemu aromatowi kwiatów, ozdobnych hypancjów, odporności na suszę i zasolenie[17]. Gatunek oraz jego odmiany rekomendowane są do nasadzeń parkowych, w roli roślin okrywowych[12].
Roślina jadalna

Owoce rzekome (hypancja) róży pomarszczonej należą do najłatwiejszych do zbierania i zastosowania jadalnego z powodu ich znacznej wielkości[21]. Są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają ok. 275 mg%[22] (w suchej masie do 6800 mg%[23]). Już 1–3 owoce rzekome w zupełności wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę[24]. Witaminy są stabilizowane przez flawonoidy, dzięki czemu zachowują się w dużym stopniu nawet podczas obróbki[25]. Zawierają poza tym ok. 10–14 mg% karotenu[23], olejek eteryczny, kwasy organiczne, związki mineralne[22]. Także płatki tego gatunku są cenionym produktem żywnościowym i wyróżniają się silnym aromatem. Jadalne są także młode pędy i liście róż[21].

Sposoby przyrządzania
    Z hypancjów po zbiorze należy usunąć znajdujące się w ich wnętrzu owoce właściwe wraz z otaczającymi je włoskami, które mogą podrażnić przewód pokarmowy. Po ręcznym wykonaniu tej czynności zaleca się dodatkowo wypłukanie włosków za pomocą wody. Hypancja mogą być suszone, ale ponieważ łatwo pleśnieją – należy je przynajmniej na początku umieścić w miejscu dobrze przewietrzanym i ciepłym[21]. W przypadku przetwarzania należy przystąpić do niego możliwie szybko po zbiorze[26]. Owoce rzekome róży mogą być używane do sporządzania przetworów i win oraz do zaparzania napojów[24][21]. Przy zbiorze płatków do celów spożywczych należy usuwać z nich białe nasady, które mają gorzki smak. Płatki uciera się z cukrem w celu uzyskania nadzienia do wyrobów cukierniczych lub gotuje z cukrem do uzyskania konfitury[21].

Roślina lecznicza

Surowiec zielarski
    Pseudoowoce czyli hypancja róż wraz z orzeszkami (Fructus Rosae cum seminibus lub Rosae pseudofructus cum seminibus), bez orzeszków (Fructus Rosae sine seminibus lub Rosae pseudofructus sine seminibus), ewentualnie także same orzeszki (Semina Rosae lub Fructus Rosae). Róża pomarszczona należy do gatunków róż, których owoce i hypancja są zbierane do celów leczniczych stosunkowo często. Sproszkowane owoce właściwe wchodzą w skład tabletek Litozin. Owoce rzekome róż znajdują się w takich mieszankach ziołowych jak: Regulavit, Pyrotex, Tussiflos. Wyciąg z owoców znajduje się w płynach Cholesol, Diges-Tonic, Neocardina, w tabletkach i preparatach: Tiliros, Acerola, Rosagran, Biogran B[27].

Zbiór i suszenie
    Owoce rzekome zbiera się, gdy dojrzeją, ale jeszcze zanim zrobią się miękkie. W Europie Środkowej zbioru dokonuje się w drugiej połowie sierpnia i często powtarza po drugim wysypie owoców w drugiej połowie września[26]. Suszenie ich jest dość trudne – trzeba je rozdrobnić, przez pierwsze 10 minut należy trzymać je w temp. ok. 100 °C, by szybko zniszczyć enzymy rozkładające witaminę C, potem suszyć w temp. ok. 50–60 °C[28].

Działanie
    Surowce zielarskie z róży ze względu na wysoką zawartość witamin, zwłaszcza C, działają ogólnie wzmacniająco. Zalecane są do stosowania podczas rekonwalescencji, przy osłabieniu, zmęczeniu, w stresie, przy przeziębieniu i w ciąży. Flawonoidy działają słabo moczopędnie, żółciopędnie, przeciwutleniająco i stabilizują ściany naczyń włosowatych[27]. Zawarty w owocach właściwych galaktolipid (GOPO) działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie. Działanie przeciwzapalne wiąże się z hamowaniem chemotaksji leukocytów oraz obniżeniem stężenia w osoczu kreatyniny i białek CRP. Działanie przeciwzapalne jest porównywalne do niesteroidowych leków syntetycznych (np. kwasu acetylosalicylowego), przy czym preparaty z róży nie powodują efektów niepożądanych. Działanie przeciwutleniające preparatów z róży jest zasługą dużej zawartości witaminy C, karotenoidów i polifenoli. Do wygaszenia w organizmie rodników hydroksylowych wystarcza dawka 0,05 mg sproszkowanego ekstraktu z owoców. Świeże owoce rzekome działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i przeciwwrzodowo[27]. Preparaty z owoców stosowane są pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego[28].

Nasadzenia biotechniczne

W końcu XX wieku róża pomarszczona zaczęła być na szeroką skalę stosowana w Europie przy tworzeniu zieleni przy drogach[7]. Do jej zalet należy bowiem odporność na sól używaną zimą do roztapiania śniegu i lodu na drogach[29]. Sadzona jest w żywopłotach oraz jako osłona przed wiatrem. Ze względu na tworzenie gęstych zarośli i małe wymagania siedliskowe wykorzystywana jest przy tworzeniu nasadzeń chroniących powierzchnię terenu przed erozją[7]. Zalecana jest do umacniania hałd i wydm. Zastrzega się jednocześnie, że z powodu inwazyjności nie powinna być używana w obszarach chronionych i w ich otulinach[12].
Inne zastosowania
Róże te, a zwłaszcza mieszaniec R. × hollandica, wykorzystywane są jako podkładki dla odmian szlachetnych róż.
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C … marszczona

Offline

#3 2018-05-07 07:46:15

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Dzika Róża Jest niezwykle bogatym źródłem substancji czynnych decydujących o jej właściwościach. Naukowcy odkryli, że w owocach róży zawartych jest prawie 130 związków o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. W badaniach potwierdzono ich właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze. Niektóre odmiany wykazywały właściwości przeciwnowotworowe, cytotoksyczne, przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne, a także przeciwzapalne. Znana z wysokiej zawartości witaminy C czyli kwasu l-askorbinowego.  Dojrzałe owoce róży to najbogatsze źródło witaminy C w naszej strefie klimatycznej, warto też dodać, że witaminy łatwo przyswajalnej i odpornej na przetwarzanie! Rola witaminy C w procesie zdrowienia jest ogromna, a niezbędna jej ilość w trakcie choroby liczona jest w setkach i tysiącach miligramów. Ten poziom witaminy C w warunkach domowych może być utrzymany tylko przy pomocy niesłodzonego soku z owoców róży lub odpowiedniego preparatu zawierającego witaminę C (kwas l-askorbinowy) z dodatkiem owoców dzikiej róży. Głównym zadaniem witaminy C jest likwidacja tzw. wolnych rodników. Zdaniem naukowców jej wysoka podaż obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Szczególnie duże zapotrzebowanie na witaminę C ma nasz mózg. Gdy jej poziom w plazmie krwi spada poniżej 20 µM, pojawiają się objawy letargu, co wskazuje na zakłócenia w syntezie neuroprzekaźników i neuropeptydów! Ponadto niedobór witaminy C powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. Limfocyty T tworzą pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm.Witamina C Jest aktywatorem wielu enzymów i odgrywa ważną rolę w oddychaniu komórkowym. Jej różnokierunkowe działanie sprawia, że jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów metabolicznych (koniecznie przeczytaj więcej na temat witaminy C tutaj).

W 100 g owoców róży znajduje się średnio 1998 mg witaminy C jako kwasu L-askorbinowego – wynika z badań Laboratorium Jakości Artykułów Spożywczych w Warszawie. Badanie zostało przeprowadzone w sierpniu 2009 roku na 5 próbach świeżych owoców róży odmiany Konstancin to odmiana najbogatsza w witaminę C. Ale inne odmiany, rosnące dziko, a przede wszystkim hodowlane (jak róża pomarszczona) również mają w swych owocach bardzo dużą ilość witaminy C. W 100 g róży pomarszczonej oznacza się minimum 840 mg kwasu askorbinowego. Niektóre źródła podają jednak, że zawartość witaminy C w dzikiej róży może być na poziomie nawet 6800 mg.

Owoce dzikiej róży zawierają również flawonoidy - naturalne, bardzo aktywne biologicznie substancje chemiczne, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Substancje te wpływają na większość procesów fizjologicznych w organizmie, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy (efekt przeciwmiażdżycowego działania flawonoidów polega na usuwaniu z krwi pozostałych już reaktywnych form tlenu i na zapobieganiu ich tworzenia). Zmniejszając liczbę wolnych rodników tlenowych chronią przed utlenianiem różne frakcje cholesterolu, i wykazują działanie przeciwzakrzepowe.


Flawonoidy posiadają także zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych (zwłaszcza rutyna). Opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wpływają na odporność poprzez modelowanie układu odpornościowego. Wykazują także korzystny wpływ na układ nerwowy. Prowadzone badania wskazują, że galusan epikatechiny w znacznym stopniu zmniejsza uszkodzenia OUN (ośrodkowego układu nerwowego) w przebiegu niedokrwienia poprzez własności antyoksydacyjne oraz modulowanie jednego z istotnych dla stanu zapalnego enzymów – syntetazy tlenku azotu (NOS).

Flawonoidy wspólnie z witaminą C biorą udział w tworzeniu wiązań poprzecznych pomiędzy łańcuchami polipeptydowymi włókien kolagenu i w ten sposób uelastyczniają oraz wzmacniają tkankę łączną, m.in. w naczyniach krwionośnych. Zresztą jak wiadomo prawidłowe wchłanianie kolagenu jest właśnie powiązane ściśle z witaminą C. Kolagen potrzebny jest nie tylko aby mieć zdrową i pięknie wyglądającą skórę, ale również zdrowe stawy, kości itd.

Dzika róża posiada także niezbędne sole mineralne (potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez), witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, pektyny oraz garbniki.

Dzika róża stosowana była kiedyś jako lek na wściekliznę,  obecnie jest stosowana przede wszystkim przeciw przeziębieniu i grypie, jako lek ogólnie wzmacniający ze względu na bogate źródło witaminy C, ale także do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek, przewodu pokarmowego, w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów i  mukowiscydozie.

U pacjentów z mukowiscydozą występuje wzmożony stres oksydacyjny, a witamina C dzięki działaniu antyoksydacyjnemu w połączeniu z witaminą E pomaga w obronie przed wolnymi rodnikami. Zapewnia to odpowiednią stymulację układu odpornościowego i może wpływać na zmniejszenie ilości infekcji układu oddechowego.


Proszek z dzikiej róży łagodzi ból stawów w przebiegu choroby zwyrodnieniowej dzięki zawartości galaktolipidu, substancji czynnej o działaniu przeciwzapalnym, a w konsekwencji zmniejsza również doraźne stosowanie leków przeciwbólowych. Duńscy naukowcy ogłosili podczas Światowego Kongresu Osteoartrozy w Montrealu, że proszek z dzikiej róży zawierający galaktolipid (GOPO) jest skuteczniejszy w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów (ChZS) niż powszechnie stosowany chlorowodorek glukozaminy.

Róża – jej owoce i kwiaty – to znany od wieków przysmak, podawany na stołach niemal całego świata. Z owoców dzikiej róży wytwarza się dżemy, soki, syropy, koncentraty witaminowe oraz wino. Przetwory z róży nadają się do samodzielnego spożycia, są także używane do aromatyzowania napojów i ciast. Z płatków natomiast wykonuje się konfitury, szczególnie u nas wykorzystywane do nadziewania pączków. Z owoców oraz płatków róży robi się aromatyczne herbaty.

Dzika róża uprawiana była już w Starożytnym Rzymie. Rzymianie wykonywali z niej wieńce, które nakładali na głowę podczas uczt. Wypełniali jej płatkami także poduszki, co miało ich usypiać i uspokajać.  Ludowe nazwy: psia róża, która jest tłumaczeniem nazwy łacińskiej, oraz szypszyna (stąd szypszyniec różany), nazwa o pochodzeniu słowiańskim. Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych półkuli północnej. Można ją spotkać prawie w całej Europie, na terenach do 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.
http://www.wikirose.pl/2015/09/dzika-ro … inowa.html

Offline

#4 2018-05-07 07:46:41

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Najlepszym sposobem na zachowanie witamin z dzikiej róży jest zrobienie wina. Oczywiście nie stosujemy żadnej obróbki termicznej owoców czy kwiatów.
Wina robimy z owoców róży canina, oraz z kwiatów i owoców róży rugosa.
Ta druga owocuje dużo wcześniej i ma duzo więcej witaminy C.
Wino kwiatowe robimy z płatków rózy canina, cały proces wygląda tak że zbieramy płatki
i wrzucamy je do wody wymieszanej z cukrem i z drożdżami. P
łatki można porwać na kawałki, Oczywiście trudno naraz zebrać płatki z np tysiąca róż więc płatki do nastawu wrzucamy sukcesywnie. Trzymamy je w nastawie około 3 tygodni, po czym wszystko przecedzamy i postępujemy jak z winem z kwiatów z dziewanny. Proporcje podobne.
Co do wina z owoców dzikiej róży, to na 5 litrowy nastaw wystarczy jej dwa litry, większa ilość da wino bardziej ekstraktywne.
Owoce myjemy i w całości wrzucamy do balonu, dodajemy przygotowane drożdże i wlewamy wodę, tak 3/4 balonu. Balon nie może być pełny bo podczas fermentacji burzliwej wina czasem robi się piana i wino może wykipieć.
Cukier dodajemy etapami. Po około 4 tygodniach fermentacja ustaje i najlepiej wino delikatnie np. rurką wylewamy z balonu np. do innego balonu. Pozostałe owoce zalewamy wodą z cukrem i robimy II nastaw. Drożdży nie dodajemy bo są w balonie, w osadach dennych i na owocach. Wszystkie czynności powtarzamy..

Wino odlane z balonu niedługo potem zaczyna się klarować, dobrze po zlaniu sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić.
Wina nadal będzie zrzucało osad i będzie się klarowało. Kiedy ustanie fermentacja, sprawdzamy smak, zlewamy znad osadu i czekamy. Kiedy nic się nie dzieje przez np. 1-2 miesiące możemy wino wlać w butelki. Jeśli ktoś ma czym zmierzyć cukier w winie
to mierzymy co jakiś czas i jeśli poziom cukru nie spada to pewnie fermentacja ustała, zwłaszcza w winie półsłodkim, lub słodkim. Z wytrawnym może być różnie.
Są środki do przerwania fermentacji - pirosiarczyn, można też zabić drożdże dodając nieco alkoholu.

Offline

#5 2018-05-07 07:47:00

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Co zrobić gdy nie mamy leków - dzika róża

https://www.youtube.com/watch?v=w5IUNtKkHAk

Offline

#6 2018-05-07 07:47:25

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Polecam wino z dzikiej róży, z owocowych najlepsze jest z róży Canina, z kwiatowych
lepsze jest z róży Rugosa.

Offline

#7 2018-05-07 07:48:18

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 59.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Róża Canina, owoce

crwyxjui.jpg

Offline

#8 2019-10-01 08:26:59

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 69.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Owoc dzikiej róży – Fructus Rosae

Owoc dzikiej róży – Fructus Rosae – Cynosbati Fructus pochodzi z dzikiej róży – Rosa canina Linne, z rodziny różowatych – Rosaceae, choć w praktyce surowiec jest pozyskiwany z różnych gatunków róży: Rosa pendulina L., Rosa arvensis Huds., Rosa rubiginosa L., Rosa rugosa Thunb., Rosa caesia agg., Rosa glauca Pourr, Rosa gallica L., Rosa villosa L. i in.

Róża: ang. Rose (Rose hip, Rose haw), niem. Rose (róża dzika – Hunds Rose), fr. Rosier (dzika róża – Rosier des chiens), ital. Rosa (róża dzika Rosa selvatica comune), retorom. Rosa (róża dzika Rosa chanina).
Składnik witaminowy owocu róży dzikiej     Zawartość
Witamina A (karotenoidy)     800 ug/100 g
Witamina E (tokoferole)     4,5 mg/100 g
Witamina B1 (tiamina)     0,06 mg/100 g
Witamina B2 (ryboflawina)     0,07 mg/100 g
Witamina PP (niacyna)     0,5 mg/100 g
Witamina B6 (pirydoksyna)     0,05 mg/100 g
Witamina C (kwas askorbinowy)     1250 mg/100 g
Składnik mineralny owocu róży dzikiej     Zawartość
Sód Na     146 mg/100 g
Potas K     291 mg/100 g
Wapń Ca     127 mg/100 g
Fosfor P     258 mg/100 g
Magnez Mg     104 mg/100 g
Żelazo Fe     0,50 mg/100 g
Jod I     1 ug/100 g
Flor F     60 ug/100 g
Mangan Mn     1000 ug (1 mg)/100 g
Miedź Cu     1800 ug (1,8 mg)/100 g
Cynk Zn     920 ug/100 g

Zawartość witaminy C w owocach jest różna: w świeżych do 5%, w suszonych 0,5-2%. Źle suszone owoce, zbyt długo, na świetle, w nadmiernej temperaturze (powyżej 45 stopni C) mają niską, a nawet śladową zawartość kwasu askorbinowego. Ważne też jest stanowisko występowania krzewu róży, gatunek i odmiana oraz termin zbioru. Niestety owoce przemrożone, ulegające lizie, przemoczone (po przymrozkach) mają niską zawartość witaminy C, chociaż są smaczniejsze i bogatsze w cukier, alkohole cukrowe i pektyny. Owoce, które mają być zasobne w kwasy, flawonoidy i witaminę C najlepiej zbierać tuż przed dojrzeniem i dojrzałe, suszyć w temp. 30-40 stopni C, w ciemności i przewiewie. Wybierać krzewy ze stanowisk słonecznych. Dobrze jest również przerabiać owoce róży w stanie świeżym.

Do składników czynnych owoców róży należą: witamina C (kwas askorbinowy), kwas jabłkowy, kwas bursztynowy, kwas cytrynowy, karotenoidy  0,01-0,05%(likopen, beta-caroten), fitosterole, galaktolipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe w nasionach owoców, pektyny (3,4-4,6%), garbniki (ok. 3%), flawonoidy 0,01-0,35% (astragalina, izokwercytryna), antocyjany (, alkohole cukrowe (sorbitol, inozytol), olejek eteryczny, wanilina, saponiny. Galaktolipid o nazwie GOPO zbudowany jest z glicerolu, dwóch kwasów tłuszczowych C18 (trójnienasyconych), połączonych z galaktozą (wiązanie glikozydowe przy C-3). Związek ten działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie i jest szczególnie przydatny w leczeniu osteoarthritis. Zawartość polifenoli w owocach róży wynosi 2-2,64%, leukoantocyjanów 1,35-1,75%, katechin 0,8-0,91%.

Działanie fitofarmakologiczne i prozdrowotne: odżywcze i wzmacniające, przeciwszkorbutowe, lekko rozwalniające (szczawiany, polisacharydy, kwas jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), moczopędne (witamina C, kwas jabłkowy i bursztynowy, antocyjany, flawonoidy); przeciwzapalne i przeciwwysiękowe (flawonoidy, galaktolipid, fitosterole, katechiny), odtruwające (saponiny, polifenole, kwasy organiczne), prebiotyczne (kwasy organiczne, pektyny), immunostymulujące (witamina C w kompleksach z antocyjanami i flawonoidami, karotenoidy, mangan, miedź). Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne (antocyjany, bioflawonoidy); słabe działanie uspokajające (glikozydy flawonoidowe).

Wskazania: rekonwalescencja, niedobory witamin i zwiększone zapotrzebowanie na witaminy (wysiłek fizyczny i psychiczny, nowotwory, choroby zakaźne, intensywne miesiączkowanie, laktacja, ciąża, zespół zaburzonego trawienia i wchłaniania), choroby alergiczne, reumatyczne, naczyniowe; nadciśnienie; przerost gruczołu krokowego; stany zapalne układu moczowego i płciowego; przewlekłe choroby skórne; stany zapalne jelit i żołądka; owrzodzenia, nadżerki i krwawienie dziąseł, zapalenie przyzębia. Przeziębienie, gorączka.



Preparaty i dawkowanie:

Soki z owoców dzikiej róży, syropy, napar (1-2 łyżki owoców na szklankę wrzącej wody, najlepiej z miodem lub sokiem malinowym kilka razy dziennie), nalewka na świeżych owocach (1:3-1:5 na alkoholu 30-40%). Owoce przed przerobem (ekstrahowaniem) muszą być rozdrobnione. Rozdrobnione pestki również uwalniają cenne składniki. Środek całkowicie bezpieczny, można podawać dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym.

http://rozanski.li/2215/owoc-dzikiej-rzy-fructus-rosae/

Offline

#9 2019-10-16 08:25:20

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 69.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Dzika róża - cudowny sposób na przeziębienie - Zbigniew Bańkowski.

https://www.youtube.com/watch?v=G5Wp4fU1mqs

Offline

#10 2019-12-01 22:35:16

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
WindowsFirefox 70.0

Odp: RÓŻA, DZIKA RÓŻA

Owoce dzikiej róży po zebraniu obieram z pestek, mieszam z odrobiną miodu i alkoholu( można dodać cynamon - rewelacyjny smak) daje do słoiczka i przechowuje bez obróbki termicznej w chłodnej piwnicy. Konserwantami jest miód i alkohol. Prosty sposób i mamy bombę witaminową.
Pestki suszę i piję jako herbatkę. Bardzo dobra i zdrowa.

Jeśli zbierzemy owoce miękkie, wtedy z obraniem jest problem i trzeba je dać na kilka godzin do zamrażalnika..Lekko zmrożone obiera się dobrze.

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
fortest - eul-spedycja - mta-4game - shadowblade - ebiedronka