MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-06-01 04:41:18

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 74.0.3729.169

MAK LEKARSKI (Papaver somniferum)

Mak lekarski (Papaver somniferum)

Mak lekarski – właściwości lecznicze

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Te małe, czerwone kwiaty wytwarzają jadalne nasiona, mak, które zawierają nie tylko niezbędne składniki odżywcze i unikalne minerały, ale także pewne alkaloidy. Mogą one mieć silny wpływ na organizm w dużych dawkach. Działanie maku lekarskiego jest: hipnotyczne, uspokajające, ściągające, wykrztuśne, napotne, przeciwskurczowe.

Składniki: najważniejszymi składnikami maku lekarskiego są alkaloidy, które tworzą w około jednej piątej wagę leku. Głównym alkaloidem, zarówno, jeśli chodzi o jego znaczenie lecznicze, jak i ilość, w jakiej istnieje, jest morfina. Obok tego Narkotyna i Kodeina mają drugorzędne znaczenie. Spośród licznych pozostałych alkaloidów, wynoszących około 1 procent leku, są tebaine, narceina, papaverina, kokaina i rhoeadina. Kwas mekonowy istnieje w zakresie około 5 procent w połączeniu z morfiną. Kwas ten jest łatwo identyfikowany i ma znaczenie w badaniach toksykologicznych, co potwierdza obecność opium.

Mekonina i mekoniasina istnieją tylko w mniejszych ilościach. Śluzy, cukier, wosk, kauczuk i sole wapnia, i magnezu także zawarte w opium, a kwas siarkowy znajduje się w popiele. Obecność skrobi, taniny, kwasu szczawiowego i tłuszczu, wspólne składniki większości roślin, wskazuje na fałszowanie, ponieważ substancje te nie występują normalnie w leku. Stosowano także makówki z maku w proszku, kawałki ołowiu, gumę, moszcz winogronowy, słodkie owoce i inne zanieczyszczenia mechaniczne. Lek nie powinien zawierać więcej niż 12 1/2 procent wilgoci.

Mak lekarski – zastosowanie
Niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych maku lekarskiego to jego zdolność do pobudzania układu immunologicznego, ochrony zdrowia serca, poprawy widzenia. A także  zwiększenia przepływu krwi, optymalizacji trawienia, wzmocnienia kości, regulacji układu nerwowego, zwiększenia zdrowia w oku oraz zapobiegania cukrzycy typu 2.

Efekt przeciwbólowy: najczęściej badanym i wykorzystywanym aspektem maku są jego właściwości przeciwbólowe. Morfina jest jednym z głównych aktywnych składników maku, a jest to silny lek przeciwbólowy – jeden z najsilniejszych stosowanych w szpitalach. Jeśli spożywany jest mak, może on złagodzić każdy ból, a nawet przyspieszyć gojenie. Bogata kombinacja składników odżywczych znalezionych w maku lekarskim, w tym cynku, może przyczynić się do zwiększenia metabolizmu w celu przyspieszenia procesu odzyskiwania zdrowia.

Wzmaga system immunologiczny: badania bezpośrednio wiązały cynk z poprawą odporności układów odpornościowych. Ten minerał, znajdujący się w znacznym stopniu w każdym maku, może stymulować produkcję białych krwinek i zwiększyć odpowiedź organizmu na obce substancje i czynniki.

Wizja zdrowie: kiedy organizm starzeje się, oczy  naturalnie zaczynają zawodzić, ale są pewne rzeczy, które można zrobić, aby powstrzymać ten proces. Związki przeciwutleniające to świetny sposób na ochronę oczu, ale także cynk, znajdujący się w znacznych ilościach w maku. Może on zmniejszyć występowanie zwyrodnieniowej plamki żółtej i zachować ostre widzenie.

Mak lekarski
Zdrowe serce: jednym z innych kluczowych minerałów znalezionych w maku jest żelazo, integralny składnik produkcji krwinek czerwonych. Poprzez zwiększenie spożycia żelaza można zwiększyć przepływ krwi, zwiększając tym samym dotlenienie ważnych części ciała. Może to zmniejszyć objawy niedokrwistości, zwiększyć poziom energii i przyspieszyć proces gojenia.

Pomoc trawienna: jeśli ktoś cierpi na zaparcia lub biegunkę, potrzebuje błonnika w swojej diecie. Nasiona maku mają zaskakująco wysoki poziom błonnika pokarmowego, który może pomóc w gromadzeniu stolca lub wspomagać ruch perystaltyczny, aby regulować ruchy jelit. Nasiona maku były bezpośrednio związane z łagodzeniem stanów zapalnych i bólu, powodując tym samym normalne funkcjonowanie w jelicie.

Cukrzyca typu 2: Chociaż jest to raczej działanie profilaktyczne, niski poziom cynku może stanowić duży wskaźnik cukrzycy typu 2. Aby uniknąć tej niemal globalnej epidemii, dodanie cynku do diety (w postaci maku) może być szybkim i smacznym rozwiązaniem.

Funkcja nerwowa: Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z wielu ról, jakie odgrywa wapń w  ciele, ale jeśli chodzi o funkcjonowanie układu nerwowego, mało minerałów jest bardziej istotnych. Wysokie stężenie wapnia w maku sprawia, że jest to bardzo imponujący tonik nerwowy i może pomóc zapobiec zaburzeniom nerwowym.

Zdrowie kości: wapń jest również integralnym aspektem gęstości mineralnej kości, więc wapń w maku może zapewnić, że kości pozostaną silne i odporne na lata. Nie będą osłabiały się w wyniku osteoporozy lub innych zaburzeń.

Ciśnienie krwi: właściwości przeciwbólowe i znieczulające maku lekarskiego mogą w inny sposób chronić zdrowie serca. Potas występujący w maku działa, jako środek rozszerzający naczynia, łagodząc napięcie tętnic i naczyń krwionośnych, promując normalny przepływ krwi w całym ciele. Może to zapobiegać rozwojowi miażdżycy tętnic i kolejnym problemom serca, takich jak udar mózgu i zawał serca.

Mak lekarski to nie tylko nasiona, ale także wspaniałe kwiaty, z ich płatków można przygotować napar, poprzez zaparzanie. Doskonale pomaga na ból gardła, biegunkę, problemy z zaśnięciem.

Ponadto napar można stosować zewnętrznie na stany zapalne w obrębie skóry, można także przemywać nim oczy w przypadku zapalenia spojówek.

Z nasion maku lekarskiego, powstaje także olej makowy, metodą tłoczenia na zimno. Olej ten charakteryzuje się subtelnym smakiem z lekko orzechową nutą.



Źródło: https://www.stolicazdrowia.pl/2512/mak- … ob-uzycia/

Offline

#2 2019-06-01 04:43:02

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: MAK LEKARSKI (Papaver somniferum)

ndgdf49u.png

Offline

#3 2019-06-01 04:45:43

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 74.0.3729.169

Odp: MAK LEKARSKI (Papaver somniferum)

Skład maku lekarskiego
Surowcami zielarskimi maku lekarskiego są nasiona oraz opium, które otrzymuje się po wysuszeniu soku mlecznego. Opium zawiera m.in.:

alkaloidy (morfinę, narkotynę, kodeinę, papawerynę),
fenolokwasy,
flawonoidy,
sterole.
Natomiast w nasionach dodatkowo znajdują się:

olej (do ok. 60 %),
białka,
sole mineralne,
witaminy.


Jak działa mak
Mak lekarski swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartym w nim alkaloidom oraz opium. Morfina jest silnym lekiem przeciwbólowym, hamuje czynność przewodu pokarmowego, ale jednocześnie bardzo szybko uzależnia. Narkotyna ma właściwości pobudzające czynności ośrodka oddechowego oraz przeciwkaszlowe. Papaweryna działa rozkurczowo na mięśnie moczowodów, macicy, pęcherza, dróg żółciowych oraz jelit. Z kolei opium wykazuje działanie silnie przeciwbólowe, rozkurczowe, zapierające, przeciwkaszlowe, ale również narkotyczne.


Mimo właściwości uzależniających morfina często stosowana jest jako silny lek przeciwbólowy na szpitalnych oddziałach onkologicznych. Kodeina polecana jest w leczeniu suchego kaszlu oraz jako środek uspokajający przy nadmiernej pobudliwości. Papawerynę natomiast stosuje się przy zaburzeniach krążenia wieńcowego, trawienia oraz przy kamicy moczowej i kolkach nerkowych.

https://www.medme.pl/artykuly/mak-lekar … 35081.html

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
misuszatek - deasa - sussyrpg - mta - bullrpg