Nie jesteś zalogowany na forum.
Właściwości
Słodko-kwaśne jagody dostarczają naszemu organizmowi cennych składników, tj. cukry (10%), kwasy organiczne (3%), pektyny (1,5%) oraz witamina C (25-130 mg/100g). Są one również bogatym źródłem substancji biologicznie aktywnych – antocyjanów (do 1400 mg/100g) i flawonoidów (140 mg/100g). Barwniki te posiadają właściwości przeciwutleniające, wzmacniające naczynia krwionośne oraz antyseptyczne. Powodują one również usuwanie z organizmu człowieka toksyn i metali ciężkich. Przez to zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Owoce mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, przede wszystkim do bezpośredniego spożycia i jako składnik sałatek owocowych i deserów (lodów, ciast). Służą także jako dodatek do kompotów i galaretek owocowych w celu wzmocnienia ich barwy i smaku. Sporządza się z nich również przetwory – soki, dżemy, wina i nalewki. Nadają się one także do mrożenia. Wywar z liści i kwiatów w medycynie ludowej stosowano jako dezynfekującą i antyseptyczną płukankę, m. in. w chorobach gardła.
Offline
Owoce jagody kamczackiej są wykorzystywane w medycynie ludowej jako surowiec wzmacniający, o działaniu obniżającym ciśnienie tętnicze i zmniejszającym ryzyko zawału serca, zapobiegający anemii, spowalniający rozwój jaskry, jako lek przeciwmalaryczny, pomocny w chorobach układu pokarmowego oraz zakażeniach bakteryjnych.
Jagody kamczackie są źródłem witaminy C i zawierają od 30,5 do 186,6 mg kwasu askorbinowego na 100 g świeżej masy, co jest porównywalne do zawartości witaminy C w owocach czerwonej porzeczki (25,6-40,0 mg/100 g), pomarańczy (54,0 mg/100 g świeżej masy) czy owocach kiwi (29,0-80,0 mg/100 g świeżej masy), uznanych za bogate źródła witaminy C.5 Ponadto owoce wiciokrzewu zawierają witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas.
Jednak za najważniejsze składniki jagody kamczackiej uważa się związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. Antocyjany stanowią przeważającą grupę polifenoli w owocach jagody kamczackiej. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Wartość ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu wyrażona jako µmol TE/100 g) dla jagód kamczackich jest jedną z najwyższych wśród owoców i wynosi 13400 µmolTE/100gms.6
Offline
Na mojej działce rosną właśnie takie jagody, tylko z 10 krzaków mamy przeważnie jeden mały stoik, jeszcze trzeba spieszyć z zrywaniem, bo jak za bardzo dojrzeją to spadają już na ziemie.
Offline
U mnie tez już są niektóre dojrzałe. Te co spadają można zebrać, bo na ziemi nie gniją.
Offline
U mnie tez już są niektóre dojrzałe. Te co spadają można zebrać, bo na ziemi nie gniją.
Prawda, nie gniją, a rośną krzaki bardzo dobrze bo mam kwaśne glebę na działce, a jagody amerykańskie nie chcą rosnąć.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-10-17 14:43:25)
Offline
Borówka brusznica by tam rosła. Dużą masz działkę?
Offline