Nie jesteś zalogowany na forum.
Szkodliwe barwniki spożywcze
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news … 15,nPack,3
Niebezpieczne
E102 tartrazyna
E104 żółcień chinolinowa
E110 żółć pomarańczowa FCF
E120 kwas karminowy, koszenila
E122 azorubina
E123 amarant
E124 czerwień koszenilowa
E127 erytrozyna
E128 czerwień 2G
E129 czerwień Allura AC
E131 błękit patentowy
E132 indygotyna
E133 błękit brylantowy FCF
E142 zieleń S
E150a karmel prosty
E150b karmel siarczynowy
E150c karmel amoniakalny
E150d karmel amoniakalno-siarczynowy
E151 czerń brylantowa PN
E154 brąz FK
E155 brąz HT
E160b annato, biksyna, norbiksyna
E173 aluminium
E180 czerwień litolowa.
Podejrzane - zalecana ostrożność
E153 węgiel roślinny
E161g kantaksantyna
E170 węglan wapnia
E171 dwutlenek tytanu
E172 tlenki i wodorotlenki żelaza
E174 srebro
E175 złoto.
Barwniki bezpieczne
Bezpieczne, a nawet potrzebne organizmowi są barwniki uzyskiwane z roślin:
kurkumina (E100) - przeciwzapalna
ryboflawina (E101) - bierze udział w metabolizmie komórkowym
chlorofil (E140),
kompleksy miedzi z chlorofilem (E141),
ester etylowy kwasu-apo-8-karotenowego (E160f),
ekstrakt z papryki (E160c, inaczej kapsorubina lub kapsantyna),
likopen (E160d),
luteina (E161b),
betanina (E162) i antocyjany (E163) - działają antyoksydacyjnie.
Dlatego jajka przeznaczone do jedzenia lepiej farbować kurkumą (zawiera kurkuminę), jagodami (mają antocyjany) czy szpinakiem (ma luteinę).
Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news … ign=chrome
Offline