Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
PIGWOWIEC JAPOŃSKI
Zastosowanie
Krzewy pigwowca to wspaniałe ozdoby ogrodów przydomowych, kwitną pięknie i bardzo obficie wczesną wiosną. Natomiast owoce to absolutnie niedoceniane, niesamowicie aromatyczne, wyjątkowo zdrowe dary natury.
Owoce pigwowca wykorzystuje się w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Zawierają witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A oraz kilka razy więcej witaminy C od importowanej nie wiadomo skąd i nie wiadomo jakimi chemicznymi preparatami traktowanej cytryny.
Z owoców pigwowca japońskiego zrobicie niesamowitą nalewkę, sok, wspaniały syrop, przeciery, dżemy, powidła, pigwowce kandyzowane. Owoce pigwowca japońskiego mogą służyć do zakwaszania przetworów z innych, słodkich owoców.
Przetwory te to skumulowane zdrowie. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Mogą służyć jako dodatek do innych owoców zwiększając kwasowość i wzmacniając smak i aromat przetworów. . Oprócz właściwości prozdrowotnych owoców, nasiona pigwowca mają zastosowanie w kosmetyce i farmacji.
Samo zdrowie
Oprócz witamin owoce pigwowca wyrózniają się bardzo dużą zawartością pektyn - nawet do 10g w 100g suchych owoców oraz błonnika. Potas, żelazo, fosfor, magnez, molibden, cynk, wapń - to pierwiastki obecne w owocach pigwowca, oprócz tego zawierają one kwas jabłkowy, kwas bursztynowy i chinowy,
antyoksydanty z witaminą C na czele oraz amigdalinę w nasionach. Pigwowiec posiada właściwości antywirusowe, ponieważ wzmaga produkcję interferonu. Stwierdzono działanie przeciwmiażdżycowe ( obniża poziom złego cholesterolu we krwi ) i antynowotworowe ( niszczy wolne rodniki - wysoka zawartość witaminy C oraz fenoli ). Poza tym ma właściwości regenerujące wątrobę, a dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi. Syrop i inne przetwory z owoców pigwowca przeciwdziałają cukrzycy, gdyż stwierdzono działanie hipoglikemiczne oraz wpływ na metabolizm tłuszczów i zdolność do wymiatania wolnych rodników. A przy tym wszystkie przetwory z owoców pigwowca są nieziemsko aromatyczne i smaczne.
Więcej na temat wspaniałych właściwości owoców pigwowca japońskiego przeczytacie w tym profesjonalnym opracowaniu:
Offline
Nie wiem czy oglądasz różne strony o zdrowym odżywianiu, ale pojawiły się artykuł o polskiej cytrynie czyli Pigwie, też o nalewkach.
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news … 88,nPack,2
https://www.styl.pl/kuchnia/zdjecie,iId … AId,388636
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-11-10 09:15:21)
Offline
Zrobiłem nalewkę z pigwowca. Wygląda i smakuje jakby to była nalewka z cytryny. Nalewka ma 2 miesiące.
Offline
Strony: 1