MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-05-05 09:56:32

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsFirefox 66.0

CYNAMON

Cynamon, czyli zmielona kora cynamonowca cejlońskiego (Cinnamonum cassia)


rhslammm.jpg


Cynamon to bowiem skarbnica licznych substancji zdrowotnych, z których za najcenniejsze uważa się aldehyd cynamonowy, który nadaje cynamonowi charakterystyczny zapach i wykazuje właściwości antynowotworowe, oraz epikatechinę, która razem z aldehydem może zapobiec rozwojowi chorób neurodegradayjnych i wspomóc ich leczenie. Poza tym cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii i spalanie tłuszczu.

Cynamon - właściwości antynowotworowe
Jednym z najważniejszych składników cynamonu jest aldehyd cynamonowy. Jak dowiedli naukowcy, związek ten wykazuje właściwości antynowotworowe i może pomóc w walce z rakiem jelita grubego - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Arizony (USA), których wnioski opublikował serwis EurekAlert. Podczas badań prowadzonych na myszach naukowcy zauważyli, że aldehyd cynamonowy dodawany do pożywienia gryzoni pomagał ich komórkom pozbywać się toksyn, zwiększał ich potencjał regeneracyjny oraz chronił je przed kancerogenami (czynnikami rakotwórczymi).

Cynamon a choroba Alzheimera i Parkinsona
Aldehyd, a także inny składnik cynamonu - epikatechina, może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet zapobiec jej pojawieniu się - przekonują Naukowcy z University of California (USA) na łamach "Journal of Alzheimer's Disease". Ich zdaniem związki te mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera.


Z kolei naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush (USA) podczas badań na myszach odkryli, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach cierpiących na chorobę Parkinsona. Takie właściwości cynamon zawdzięcza substancji o nazwie benzoesan sodu. Jest to środek stosowany do konserwacji żywności, który powstaje z cynamonu na skutek procesów metabolicznych w wątrobie i w takiej postaci może przenikać do mózgu. Chociaż każdy rodzaj cynamonu ulega rozpadowi do benzoesanu sodu, badacze największą nadzieję pokładają w cynamonie cejlońskim, który jest najczystszą odmianą tej przyprawy.


Warto wiedzieć
Wartości odżywcze zmielonego cynamonu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,6 g)

Wartość energetyczna - 247/6 kcal
Białko ogółem - 3.99/0.10 g
Tłuszcz - 1.24/0.03 g
Węglowodany - 80.59/2.10 g (w tym cukry proste 2.17/0.06)
Błonnik - 53.1/1.4 g

Witaminy

Witamina C – 3.8/0.1 mg
Tiamina – 0.022/0.001 mg
Ryboflawina – 0.041/0.001 mg
Niacyna - 1.332/0.035 mg
Witamina B6  - 0.158/0.004 mg
Kwas foliowy -  6/0 µg
Witamina A – 295/8 IU
Witamina E – 2.32/0.06 mg
Witamina K - 31.2/0.8 µg

Minerały

Wapń – 1002/26 mg
Żelazo - 8.32/0.22 mg
Magnez - 60/2 mg
Fosfor - 64/2 mg
Potas - 431/11 mg
Sód – 10/0 mg
Cynk - 1.83/0.05 mg


Kwasy tłuszczowe

Nasycone - 0.345/0.009 g   
Jednonienasycone - 0.246/0.006 g
Wielonienasycone - 0.068/0.002 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Za:
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- … -fAP2.html

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
vvbvv - centerg - virtualkennel - zstio - gangofwildhogs