MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-05-04 11:53:37

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 73.0.3683.103

Wino a zdrowie

Wino a zdrowie


WINO: rodzaje i właściwości. Wpływ wina na zdrowie


Choć wino towarzyszy ludzkości od wieków, dopiero od niedawna wiadomo, jak korzystnie wpływa na zdrowie, szczególnie nerki i serce. Możliwe, że chroni nas także przed nowotworami i niektórymi bakteriami. Oczywiście pite z umiarem i najlepiej czerwone. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma wino.


Właściwości prozdrowotne wina zostały dobrze udokumentowane. W trakcie badań trwających aż 40 lat (od 1960 do 2000 r.) naukowcy z holenderskiego uniwersytetu Wageningen przebadali 1400 mężczyzn. Okazało się, że alkohol w dawce  2 g dziennie wydłużają życie średnio o 2 lata. Zauważono, że ci, którzy pili wino, żyli średnio 5 lat dłużej niż całkowici abstynenci. Oczywiście przekroczenie dziennej dawki skraca życie.

Z czego składa się wino?
Na wino składa się ponad 100 różnych składników, głównym jest woda – jej zawartość dochodzi do 90 proc. Do ważniejszych należy etanol (alkohol etylowy), jest go od 9 do 18 proc. W winie są też kwasy organiczne, aldehydy, estry, garbniki, cukry. Jako że napój ten powstaje z winogron, są w nim te same makro- i mikroelementy: fosfor, żelazo, śladowe ilości cynku, miedzi i selenu. Dzięki zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu wino ma działanie zasadotwórcze. Są w nim witaminy A, z grupy B, C, H i PP.

Warto wiedzieć
Jak powstaje wino białe, czerwone, różowe?

Ze względu na zawartość cukru wina dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wino wytrawne to takie, w którym drożdże przefermentowały cały cukier z winogron. Ze względu na barwę mamy wina białe, różowe i czerwone. Ale barwa wcale nie zależy od koloru winogron – białe wino może powstać też z ciemnych gron, byleby tylko przed maceracją skórki zostały oddzielone od miąższu owoców. Wino białe produkuje się bowiem tylko z wyciśniętego ze świeżych winogron soku. Gdy winogrona gniecione są razem ze skórką, powstaje wino czerwone lub różowe. Kilkugodzinna maceracja powoduje różowe zabarwienie wina, a kilkutygodniowa – czerwone. Właśnie skórka kryje najcenniejsze składniki winogron, dlatego wino czerwone jest lepsze pod względem walorów zdrowotnych niż białe.


Zawarte w winie polifenole obniżają poziom złego cholesterolu
Naukowców od lat nurtował tzw. francuski paradoks. Okazuje się bowiem, że Francuzi, którzy piją wyjątkowo dużo wina, rzadziej umierają na chorobę wieńcową niż ich sąsiedzi. Statystyki są szczególnie korzystne dla mieszkańców południowej Francji – jedzących dużo ryb, oliwy, warzyw i pijących miejscowe wina. Badania potwierdziły dobroczynne dla serca działanie polifenoli – przeciwutleniaczy, które nie dopuszczają do tworzenia się złogów cholesterolu na ściankach naczyń, mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu. Przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi, podobnie jak zawarty w winie kwas salicylowy, co chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Zawarty w winie alkohol rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Większa przepuszczalność i elastyczność ścian naczyń zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Czerwone wino poprawia trawienie
Wino poprawia apetyt i wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, dlatego doskonale pasuje np. do kaczki, gęsi, pieczeni wieprzowej. Osoby z nadkwasotą powinny pić wino zawierające więcej garbników, które osłaniają błonę śluzową żołądka i nie dopuszczają do wzmożonego wydzielania kwasu solnego.

Wino wspomaga działanie antynowotworowe
Wchodzące w skład wina garbniki, głównie antocyjany, katechiny oraz pochodne kwasu kawowego, mają działanie antynowotworowe. Najwięcej garbników ma wino czerwone, ok. 2 g w litrze. Zawarte w winie flawonoidy zwalczają wolne rodniki – cząsteczki oskarżane o działanie nowotworowe. Winne flawonoidy są znacznie bardziej trwałe niż przeciwutleniacze obecne w owocach i warzywach! Odkryciem ostatnich lat jest antyrakowy resweratrol – organiczny składnik chemiczny, którego szczególnie dużo znajduje się w skórce winogron.


Wino polepsza pracę nerek
Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii. Wpływa na lepszą przemianę białek, cukrów i tłuszczów. U osób regularnie pijących wino rzadziej występuje kamica żółciowa i nerkowa. Systematyczne picie ok. 200 ml wina dziennie zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych aż o ok. 40 proc. Dzięki moczopędnemu działaniu wino zwiększa wydalanie produktów rozkładu białka, jak mocznik, amoniak, kwasy i sole mineralne.

Wino działa bakteriobójczo
Wino działa antyseptyczne i bakteriobójczo, i to skuteczniej niż mocniejsze alkohole. Doświadczenia wykazały, że bakterie tyfusu giną w obecności spirytusu 70 proc. po 30, a w słabym winie już po 15 minutach. Podczas innych prób okazało się, że w winie giną bakterie cholery, a E. coli przestają się rozmnażać już w 6 proc. alkoholu.

Włoscy naukowcy zbadali wpływ wina na Streptococcus mutans, bakterie atakujące zęby, i Streptococcus pyogenes powodujące infekcje gardła. Chcąc wyeliminować działanie alkoholu (ewidentnie bakteriobójcze), naukowcy usunęli etanol z wina i powtórzyli badanie. Okazało się, że wino bez alkoholu tak samo hamuje rozwój bakterii.

Za:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- … -HHQJ.html

Wiadomość dodana po 07 min 02 s:
Czerwone wino
1 Poprawia pamięć
Jak się okazuje, resweratrol korzystnie wpływa również na pamięć krótkotrwałą. Osoby pijące maksymalnie 2 lampki wina dziennie zapamiętują znacznie więcej słów, a ich hipokamp, który odpowiada za przyswajanie nowych informacji, pracuje o wiele wydajniej.

2 Chroni mózg
Badacze z Johns Hopkins University są zdania, że resweratrol działa jak katalizator podwyższający stężenie oksygenazy hemowej, która zapobiega uszkodzeniom neuronów w mózgu. Ponadto odnotowano, że panowie, których dieta obfitowała w antocyjany, blisko 40% rzadziej zapadali na choroby neurodegeneracyjne, w tym parkinsona. Poza winem barwniki te znajdziesz w jeżynach, czarnych jagodach, porzeczkach czy aronii6.

3 Zapobiega zaćmie
Pięcioletnie badanie przeprowadzone na Islandii potwierdza, że u pijących umiarkowane ilości czerwonego wina ryzyko wystąpienia katarakty spadało aż o 32%7.

4 Przeciwdziała próchnicy
Znajdujące się w czerwonym winie antyoksydanty spowalniają rozwój bakterii w jamie ustnej, zwłaszcza tych przyczyniających się do powstawania ubytków w zębach. Naukowcy z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación w Madrycie i Centrum Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu w Zurychu zanurzali hodowle bakterii bytujących w jamie ustnej w czerwonym winie, czerwonym winie bez alkoholu, czerwonym winie z dodatkiem wyciągu z pestek winogron, a także 12-procentowym wodnym roztworze alkoholu. Okazało się, że wino, wino wzmocnione wyciągiem z pestek, jak również wino bezalkoholowe są skuteczniejsze w eliminowaniu bakterii niż sam alkohol8.

5 Zapobiega zakażeniom górnych dróg oddechowych
Streptokoki, które niszczą szkliwo, mogą też powodować ból gardła. Okazuje się, że picie czerwonego wina ogranicza ich rozwój. Miłośnicy czerwonego wina aż o 40% rzadziej zapadali na typowe przeziębienie niż abstynenci.

Co za dużo, to niezdrowo

Fakt, że dowiedziono zdrowotnych korzyści picia wina, nie oznacza, iż można je stosować bez umiaru. Jak mawiał Paracelsus, dawka decyduje, czy dana substancja jest, czy nie jest trucizną. Niemal wszystkie badania przyjmują rozróżnienie na umiarkowane i nadmierne spożycie wina1. Przy czym wiele zależy tu od wieku, płci, genetyki, wagi i wzrostu, sylwetki, a także warunków sytuacyjnych, takich jak np. picie w czasie posiłku lub podczas stosowania leków.

Przyjmuje się jednak, że organizm kobiety wchłania alkohol szybciej niż mężczyzny ze względu na niższą zawartość wody. Z tego powodu też ich umiarkowany poziom spożycia może być niższy niż u mężczyzn w tym samym wieku2.

Zdaniem naukowców lecznicza dawka w tym przypadku oznacza kieliszek dziennie dla kobiet i 2 dla mężczyzn. Nadmierne pice szkodzi. Wystarczy spojrzeć na dane WHO: alkohol powoduje 1,8 mln zgonów rocznie - jest przyczyną 20-30% przypadków nowotworów przełyku i wątroby3, marskości wątroby, napadów padaczkowych oraz wypadków drogowych. Wino pite w nadmiarze:

Może powodować migreny - prawdopodobnie to reakcja na uwolnione ze skórek winogron związki - tyraminę i histaminę. Ataki występują częściej po czerwonym winie. Winy upatruje się również w rozpadzie związków fenolowych oraz w fakcie, że wino jest moczopędne, co sprzyja odwodnieniu, które może prowadzić do bólów głowy4. Z kolei akademicy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis dowodzą, że przyczyną może być również modyfikacja aminokwasów, do jakiej dochodzi w czasie procesu fermentacji5.

Podnosi ryzyko raka piersi 2 kieliszki dziennie zwiększają je aż o 10%. U kobiet mających rodzinne obciążenie ryzyko zachorowania zwiększa się jeszcze bardziej.

Podwyższa ciśnienie jak również ryzyko udaru1.

Uszkadza wątrobę Zarówno codzienne przekraczanie dozwolonej dawki, jak i wyskoki od czasu do czasu mogą doprowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do jej marskości.

Przyspiesza rozwój osteoporozy, ponieważ alkohol zawarty w winie hamuje aktywność osteoblastów - komórek odbudowujących każde uszkodzenie szkieletu, oraz utrudnia przyswajanie magnezu i wapnia.

Szkodzi dziecku w łonie matki.

Bibliografia

Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison…or the remedy. doi:10.1016/j.mayocp.2013.11.005
Robinson, J., ed. (2006). The Oxford Companion to Wine (3rd ed.). Oxford University Press. pp. 341-2.
Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis. Annals of Oncology. 24 (3): 807–816
Harding, G. (2005). A Wine Miscellany. New York: Clarkson Potter. pp. 66–70, 90 & 108.
LaMar, Jim. "Wine and Health". Wine Pros
6 Osłania układ krążenia
Brytyjscy badacze zidentyfikowali oligomeryczne procyjanidyny, które najprawdopodobniej odpowiadają za dobroczynny wpływ niektórych win na zdrowie serca. Naukowcy hodowali komórki ludzkich naczyń krwionośnych i wystawiali je na działanie 165 różnych win. W ten sposób chcieli sprawdzić, które polifenole najsilniej wpływają na naczynia krwionośne. Za pomocą chromatografii płynów zespół dr. Rogera Cordera z londyńskiej Queen Mary's School of Medicine wykazał, że procyjanidyny hamowały wytwarzanie białka zwanego endoteliną-1, które powoduje zwężanie naczyń. Jak się okazało, najlepsze działanie ochronne miały wina z prowincji Nuoro na Sardynii9.

Z kolei po badaniu przeprowadzonym na Harvard School of Public Health naukowcy doszli do wniosku, że osoby pijące umiarkowane ilości czerwonego wina średnio często i regularnie rzadziej doświadczały zawału serca (o 30%). Dodatkowo wino bogate jest we flawonoidy, które przeciwdziałają procesom utleniania10. Chronią śródbłonek naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami, miażdżycą i zakrzepami, podwyższają też poziom dobrego cholesterolu HDL.

7 Obniża cholesterol
Odmiany czerwonego wina takie jak Tempranillo czy Rioja mogą obniżać poziom cholesterolu. U uczestników badania, którym podano odpowiedzialny za to składnik tych win, odnotowano spadek złego cholesterolu (LDL) o 9%. Jeszcze lepsze efekty zaobserwowano u osób mających wysokie stężenie cholesterolu LDL - w ich przypadku obniżyło się aż o 12%11!

8 Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a zwłaszcza raka jelita grubego
Uczeni z University of Virginia odkryli, że substancje znajdujące się w skórce czerwonych winogron mogą zabijać komórki rakowe. Resweratrol blokuje w komórkach rakowych zdolność wytwarzania kluczowego białka, które jest budulcem guzów nowotworowych12. Natomiast na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Stony Brook oszacowano, że amatorzy czerwonego wina mieli o 68% mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych jelita grubego6.

9 Zapobiega cukrzycy typu 2
Jak ustalili naukowcy z Austrii, kieliszek czerwonego wina dziennie zmniejsza oporność organizmu na insulinę - hormonu od którego zależy m.in. gospodarka węglowodanami. Insulina reguluje poziom glukozy we krwi i nie dopuszcza, by był zbyt wysoki13. Z kolei w czasopiśmie Diabetology opublikowano wyniki analizy nawyków i warunków spożywania alkoholu przez 70 551 duńskich mężczyzn i kobiet. Każdą osobę monitorowano średnio przez 5 lat. Duńczycy ustalili, że picie wina 3-4 dni w tygodniu było powiązane z najniższym ryzykiem cukrzycy. Osoby, które piły 7 kieliszków wina tygodniowo, były o 25-30% mniej narażone na wystąpienie cukrzycy od tych, które spożywały mniej niż jeden kieliszek14.

10 Ogranicza skutki osteoporozy
Jak wynika z przeglądu 13 analiz związanych z tą chorobą, dokonanego pod przewodnictwem dr Kariny Berg z Montefiore Medical Center, osoby pijące lampkę wina dziennie blisko 20% rzadziej doznawały złamania stawu biodrowego niż abstynenci. Ale już 2 lampki dziennie zwiększały zagrożenie złamaniem blisko dwukrotnie w porównaniu z grupą niepijących!15

11 Broni przed zakrzepicą
Analiza danych 30 tys. kobiet i 30 tys. mężczyzn obejmująca 10 lat doprowadziła dr Marianne Tang Severinsen ze Szpitala Uniwersyteckiego w Ålborgu do wniosku, że umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy żył głębokich, zatorowości płucnej i zakrzepicy tętniczej u mężczyzn. Jednak nadużywanie tego lekarstwa i picie więcej niż 2 lampek dziennie niweluje ten efekt, a wręcz zwiększa ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej16.

Białe wino
Choć w kontekście zdrowia częściej mówi się o winie czerwonym, to dobrze wiedzieć, że również picie białego, może przynieść nam korzyści. Warto przy tym wspomnieć o tokajach, bowiem zdaniem wielu badaczy stanowią one osobną klasę win białych. Dzieje się tak ze względu na ich dobroczynne właściwości, które wydawałoby się są domeną jedynie czerwonych win.

"Nasz stary król jest zdrowy, ponieważ codziennie pije butelkę tokaju" - mawiali Węgrzy o cesarzu Franciszku Józefie I, tłumacząc tak jego długie panowanie17. I mogli mieć rację. W pierwszej połowie XX w. tokaje aszú były dostępne w aptekach i sprzedawane jako lekarstwa. Leczył się nimi z polecenia medyków papież Pius I. Zalecano je też jako środek przeciw anemii. Dziś okazuje się, że miało to uzasadnienie, bowiem wina te obfitują w minerały i... penicylinę18.

12 Dezynfekuje i goi rany
Dawniej w Słowackim Tokaju, gdy ktoś się zranił, przemywano ranę winem. Dziś mądrość ludową i antyseptyczne działanie tego wina potwierdzają badania kliniczne. Nie dość na tym - okazuje się, że tokaj przyspiesza gojenie się ran.

13 Zwiększa odporność
Zawarty w białym winie alkohol ma działanie antybakteryjne, łagodzi podrażnienia i dolegliwości żołądkowe. Umiarkowane picie wina obniża też ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, powiązaną z rozwojem zapalenia żołądka i wrzodów trawiennych, jak też z rakiem żołądka2. Jak dowiodło niemieckie studium, abstynenci są nieco bardziej zagrożeni zakażeniem niż pijący umiarkowanie19.

14 Dba o układ krążenia
Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają w zwiększeniu wydolności pracy serca i zapobiegają zatorom w tętnicach, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca. Według badań wino białe ma podobne właściwości jak oliwa z oliwek i tak jak czerwone wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi20. Skutecznie również zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ma bowiem właściwości antykoagulacyjne, które ograniczają krzepnięcie krwi, powodując, że płytki krwi są mniej podatne na sklejanie się ze sobą i obniżenie poziomu białka fibryny, które wiąże je ze sobą21.

15 Zapobiega nowotworom
Jak odkryli uczeni z Ohio State University, obecna w winie apigenina (flawonoid) może hamować wzrost nowotworów w organizmie, bo pozbawia komórki rakowe mechanizmu chroniącego je przed apoptozą22. Ponadto w połączeniu z zestawem konkretnych białek apigenina przywraca normalny profil w komórkach nowotworowych. Z kolei inne badania wykazały, że białe wino o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni kobiety przed rakiem piersi. W 2010 r. badacze Uniwersytetu Wisconsin stwierdzili, że pod tym względem jest równie skuteczne co czerwone23.

16 Wspomaga płuca
Specjaliści z Uniwersytetu w Buffalo School of Medicine są zdania, że umiarkowane, długotrwałe spożywanie białego wina może poprawić również wydolność płuc. Przeprowadzili badanie w losowej próbie 1 555 białych i afroamerykańskich mieszkańców Western New York, którzy wykonali standardowe testy funkcji płuc. Okazało się, że osoby pijące wino miały najwyższe poziomy antyoksydantów we krwi, co przekładało się na zwiększenie wydolności ich płuc mierzonej za pomocą natężonej pojemności życiowej (ang. Forced Vital Capacity; FVC) - czyli największą objętością powietrza, jaką można wydmuchać z płuc podczas maksymalnego, szybkiego wydechu24.

17 Przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu
W 1999 r. na tureckim uniwersytecie porównano korzyści antyoksydacyjne czerwonego i białego wina oraz soku z winogron. Naukowcy z Uniwersytetu w Ankarze stwierdzili, że choć czerwone wino i czerwony sok winogronowy zawierają wyższe poziomy przeciwutleniaczy, to jednak ochrona komórek przed utlenianiem nie była znacząco większa niż podczas picia białego wina25.

18 Wzmacnia kości

Picie tokaju, przez wzgląd na dużą zawartość fosforu, może mieć znaczenie dla tworzenia kości. Większość badań przeprowadzono na kobietach w wieku pomenopauzalnym, jednak jedno, w którym uczestniczyli mężczyźni, wykazało, że umiarkowane spożycie tego alkoholu może być również korzystne dla gęstości kości panów26.

19 Odmładza i wyszczupla
13 lat obserwacji blisko 20 tys. kobiet sprawiło, że naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie doszli do wniosku, iż panie po 40. r.ż. pijące wino mają lepszą figurę od abstynentek. W chwili rozpoczęcia badania wszystkie uczestniczki miały powyżej 39 lat. Wszystkie też z czasem nieco przybrały na wadze, ale te, które piły wino, przytyły najmniej. Dietetycy podejrzewają, że ich wątroby wykształciły mechanizm pozwalający natychmiast przerabiać napoje procentowe na ciepło, zamiast uzyskaną energię magazynować w postaci tłuszczu. Z kolei inne badania wykazały w białych winach (a zwłaszcza tokajach) obecność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz poliamin i polifenoli, które zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie i mają przeciwstarzeniowy wpływ na skórę27.

20 Zwiększa libido
Seksuolodzy z Uniwersytetu we Florencji przekonują, że to zasługa antyoksydantów zawartych w winie, które korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych, rozszerzają je i polepszają dopływ krwi do strategicznych obszarów ciała.

Winoterapia
Ostatnia władczyni Francji - cesarzowa Eugenia, która dożyła 94 lat - była przeświadczona, że pite przez nią co rano 2 kieliszki tokaju aszú pozwoliły jej zachować nie tylko zdrowie, ale również wspaniałą cerę i urodę28. Jej przekonanie wydają się podzielać firmy kosmetyczne, które coraz częściej wykorzystują winne składniki w kremach, serach oraz zabiegach pielęgnacyjnych.

Miąższ z winogron jest źródłem cukrów, witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, jodu, potasu, witamin C, A, H oraz z grupy B). Ma działanie złuszczające, przez co rozjaśnia skórę. Natomiast olej pozyskany z pestek jest bogaty w kwasy tłuszczowe oraz witaminę E będącą przeciwutleniaczem. Zawarta w winie tanina działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Wzmacnia przy tym błony komórkowe. Wino obfituje w polifenole działające przeciwrodnikowo oraz poprawiające mikrokrążenie w komórkach skóry. Dodatkowo zawarty w nim resveratrol opóźnia proces rozpadu włókien kolagenowych (przeciwdziała powstawaniu zmarszczek), hamuje rozwój tkanki tłuszczowej i zwiększa spalanie tłuszczu, co pomaga w walce z cellulitem.

W ramach winoterapii dostępne są kąpiele w winie, peelingi z zastosowaniem pestek z winogron oraz okłady z winogronowego miąższu. Skutecznie odmładzają, nawilżają, odżywiają i wzmacniają skórę, poprawiając jej wygląd.


https://oczymlekarze.pl/zdrowy-styl-zyc … wosci-wina

Offline

#2 2019-05-04 12:00:59

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 73.0.3683.103

Odp: Wino a zdrowie

Czerwone wino
1 Poprawia pamięć
Jak się okazuje, resweratrol korzystnie wpływa również na pamięć krótkotrwałą. Osoby pijące maksymalnie 2 lampki wina dziennie zapamiętują znacznie więcej słów, a ich hipokamp, który odpowiada za przyswajanie nowych informacji, pracuje o wiele wydajniej.

2 Chroni mózg
Badacze z Johns Hopkins University są zdania, że resweratrol działa jak katalizator podwyższający stężenie oksygenazy hemowej, która zapobiega uszkodzeniom neuronów w mózgu. Ponadto odnotowano, że panowie, których dieta obfitowała w antocyjany, blisko 40% rzadziej zapadali na choroby neurodegeneracyjne, w tym parkinsona. Poza winem barwniki te znajdziesz w jeżynach, czarnych jagodach, porzeczkach czy aronii6.

3 Zapobiega zaćmie
Pięcioletnie badanie przeprowadzone na Islandii potwierdza, że u pijących umiarkowane ilości czerwonego wina ryzyko wystąpienia katarakty spadało aż o 32%7.

4 Przeciwdziała próchnicy
Znajdujące się w czerwonym winie antyoksydanty spowalniają rozwój bakterii w jamie ustnej, zwłaszcza tych przyczyniających się do powstawania ubytków w zębach. Naukowcy z Instituto de Investigación en Ciencias de la Alimentación w Madrycie i Centrum Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu w Zurychu zanurzali hodowle bakterii bytujących w jamie ustnej w czerwonym winie, czerwonym winie bez alkoholu, czerwonym winie z dodatkiem wyciągu z pestek winogron, a także 12-procentowym wodnym roztworze alkoholu. Okazało się, że wino, wino wzmocnione wyciągiem z pestek, jak również wino bezalkoholowe są skuteczniejsze w eliminowaniu bakterii niż sam alkohol8.

5 Zapobiega zakażeniom górnych dróg oddechowych
Streptokoki, które niszczą szkliwo, mogą też powodować ból gardła. Okazuje się, że picie czerwonego wina ogranicza ich rozwój. Miłośnicy czerwonego wina aż o 40% rzadziej zapadali na typowe przeziębienie niż abstynenci.

Co za dużo, to niezdrowo

Fakt, że dowiedziono zdrowotnych korzyści picia wina, nie oznacza, iż można je stosować bez umiaru. Jak mawiał Paracelsus, dawka decyduje, czy dana substancja jest, czy nie jest trucizną. Niemal wszystkie badania przyjmują rozróżnienie na umiarkowane i nadmierne spożycie wina1. Przy czym wiele zależy tu od wieku, płci, genetyki, wagi i wzrostu, sylwetki, a także warunków sytuacyjnych, takich jak np. picie w czasie posiłku lub podczas stosowania leków.

Przyjmuje się jednak, że organizm kobiety wchłania alkohol szybciej niż mężczyzny ze względu na niższą zawartość wody. Z tego powodu też ich umiarkowany poziom spożycia może być niższy niż u mężczyzn w tym samym wieku2.

Zdaniem naukowców lecznicza dawka w tym przypadku oznacza kieliszek dziennie dla kobiet i 2 dla mężczyzn. Nadmierne pice szkodzi. Wystarczy spojrzeć na dane WHO: alkohol powoduje 1,8 mln zgonów rocznie - jest przyczyną 20-30% przypadków nowotworów przełyku i wątroby3, marskości wątroby, napadów padaczkowych oraz wypadków drogowych. Wino pite w nadmiarze:

Może powodować migreny - prawdopodobnie to reakcja na uwolnione ze skórek winogron związki - tyraminę i histaminę. Ataki występują częściej po czerwonym winie. Winy upatruje się również w rozpadzie związków fenolowych oraz w fakcie, że wino jest moczopędne, co sprzyja odwodnieniu, które może prowadzić do bólów głowy4. Z kolei akademicy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis dowodzą, że przyczyną może być również modyfikacja aminokwasów, do jakiej dochodzi w czasie procesu fermentacji5.

Podnosi ryzyko raka piersi 2 kieliszki dziennie zwiększają je aż o 10%. U kobiet mających rodzinne obciążenie ryzyko zachorowania zwiększa się jeszcze bardziej.

Podwyższa ciśnienie jak również ryzyko udaru1.

Uszkadza wątrobę Zarówno codzienne przekraczanie dozwolonej dawki, jak i wyskoki od czasu do czasu mogą doprowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do jej marskości.

Przyspiesza rozwój osteoporozy, ponieważ alkohol zawarty w winie hamuje aktywność osteoblastów - komórek odbudowujących każde uszkodzenie szkieletu, oraz utrudnia przyswajanie magnezu i wapnia.

Szkodzi dziecku w łonie matki.

Bibliografia

Alcohol and cardiovascular health: the dose makes the poison…or the remedy. doi:10.1016/j.mayocp.2013.11.005
Robinson, J., ed. (2006). The Oxford Companion to Wine (3rd ed.). Oxford University Press. pp. 341-2.
Alcohol drinking and all cancer mortality: a meta-analysis. Annals of Oncology. 24 (3): 807–816
Harding, G. (2005). A Wine Miscellany. New York: Clarkson Potter. pp. 66–70, 90 & 108.
LaMar, Jim. "Wine and Health". Wine Pros
6 Osłania układ krążenia
Brytyjscy badacze zidentyfikowali oligomeryczne procyjanidyny, które najprawdopodobniej odpowiadają za dobroczynny wpływ niektórych win na zdrowie serca. Naukowcy hodowali komórki ludzkich naczyń krwionośnych i wystawiali je na działanie 165 różnych win. W ten sposób chcieli sprawdzić, które polifenole najsilniej wpływają na naczynia krwionośne. Za pomocą chromatografii płynów zespół dr. Rogera Cordera z londyńskiej Queen Mary's School of Medicine wykazał, że procyjanidyny hamowały wytwarzanie białka zwanego endoteliną-1, które powoduje zwężanie naczyń. Jak się okazało, najlepsze działanie ochronne miały wina z prowincji Nuoro na Sardynii9.

Z kolei po badaniu przeprowadzonym na Harvard School of Public Health naukowcy doszli do wniosku, że osoby pijące umiarkowane ilości czerwonego wina średnio często i regularnie rzadziej doświadczały zawału serca (o 30%). Dodatkowo wino bogate jest we flawonoidy, które przeciwdziałają procesom utleniania10. Chronią śródbłonek naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami, miażdżycą i zakrzepami, podwyższają też poziom dobrego cholesterolu HDL.

7 Obniża cholesterol
Odmiany czerwonego wina takie jak Tempranillo czy Rioja mogą obniżać poziom cholesterolu. U uczestników badania, którym podano odpowiedzialny za to składnik tych win, odnotowano spadek złego cholesterolu (LDL) o 9%. Jeszcze lepsze efekty zaobserwowano u osób mających wysokie stężenie cholesterolu LDL - w ich przypadku obniżyło się aż o 12%11!

8 Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a zwłaszcza raka jelita grubego
Uczeni z University of Virginia odkryli, że substancje znajdujące się w skórce czerwonych winogron mogą zabijać komórki rakowe. Resweratrol blokuje w komórkach rakowych zdolność wytwarzania kluczowego białka, które jest budulcem guzów nowotworowych12. Natomiast na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Stony Brook oszacowano, że amatorzy czerwonego wina mieli o 68% mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych jelita grubego6.

9 Zapobiega cukrzycy typu 2
Jak ustalili naukowcy z Austrii, kieliszek czerwonego wina dziennie zmniejsza oporność organizmu na insulinę - hormonu od którego zależy m.in. gospodarka węglowodanami. Insulina reguluje poziom glukozy we krwi i nie dopuszcza, by był zbyt wysoki13. Z kolei w czasopiśmie Diabetology opublikowano wyniki analizy nawyków i warunków spożywania alkoholu przez 70 551 duńskich mężczyzn i kobiet. Każdą osobę monitorowano średnio przez 5 lat. Duńczycy ustalili, że picie wina 3-4 dni w tygodniu było powiązane z najniższym ryzykiem cukrzycy. Osoby, które piły 7 kieliszków wina tygodniowo, były o 25-30% mniej narażone na wystąpienie cukrzycy od tych, które spożywały mniej niż jeden kieliszek14.

10 Ogranicza skutki osteoporozy
Jak wynika z przeglądu 13 analiz związanych z tą chorobą, dokonanego pod przewodnictwem dr Kariny Berg z Montefiore Medical Center, osoby pijące lampkę wina dziennie blisko 20% rzadziej doznawały złamania stawu biodrowego niż abstynenci. Ale już 2 lampki dziennie zwiększały zagrożenie złamaniem blisko dwukrotnie w porównaniu z grupą niepijących!15

11 Broni przed zakrzepicą
Analiza danych 30 tys. kobiet i 30 tys. mężczyzn obejmująca 10 lat doprowadziła dr Marianne Tang Severinsen ze Szpitala Uniwersyteckiego w Ålborgu do wniosku, że umiarkowane spożycie alkoholu zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy żył głębokich, zatorowości płucnej i zakrzepicy tętniczej u mężczyzn. Jednak nadużywanie tego lekarstwa i picie więcej niż 2 lampek dziennie niweluje ten efekt, a wręcz zwiększa ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej16.

Białe wino
Choć w kontekście zdrowia częściej mówi się o winie czerwonym, to dobrze wiedzieć, że również picie białego, może przynieść nam korzyści. Warto przy tym wspomnieć o tokajach, bowiem zdaniem wielu badaczy stanowią one osobną klasę win białych. Dzieje się tak ze względu na ich dobroczynne właściwości, które wydawałoby się są domeną jedynie czerwonych win.

"Nasz stary król jest zdrowy, ponieważ codziennie pije butelkę tokaju" - mawiali Węgrzy o cesarzu Franciszku Józefie I, tłumacząc tak jego długie panowanie17. I mogli mieć rację. W pierwszej połowie XX w. tokaje aszú były dostępne w aptekach i sprzedawane jako lekarstwa. Leczył się nimi z polecenia medyków papież Pius I. Zalecano je też jako środek przeciw anemii. Dziś okazuje się, że miało to uzasadnienie, bowiem wina te obfitują w minerały i... penicylinę18.

12 Dezynfekuje i goi rany
Dawniej w Słowackim Tokaju, gdy ktoś się zranił, przemywano ranę winem. Dziś mądrość ludową i antyseptyczne działanie tego wina potwierdzają badania kliniczne. Nie dość na tym - okazuje się, że tokaj przyspiesza gojenie się ran.

13 Zwiększa odporność
Zawarty w białym winie alkohol ma działanie antybakteryjne, łagodzi podrażnienia i dolegliwości żołądkowe. Umiarkowane picie wina obniża też ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, powiązaną z rozwojem zapalenia żołądka i wrzodów trawiennych, jak też z rakiem żołądka2. Jak dowiodło niemieckie studium, abstynenci są nieco bardziej zagrożeni zakażeniem niż pijący umiarkowanie19.

14 Dba o układ krążenia
Przeciwutleniacze zawarte w białym winie pomagają w zwiększeniu wydolności pracy serca i zapobiegają zatorom w tętnicach, tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca. Według badań wino białe ma podobne właściwości jak oliwa z oliwek i tak jak czerwone wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi20. Skutecznie również zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ma bowiem właściwości antykoagulacyjne, które ograniczają krzepnięcie krwi, powodując, że płytki krwi są mniej podatne na sklejanie się ze sobą i obniżenie poziomu białka fibryny, które wiąże je ze sobą21.

15 Zapobiega nowotworom
Jak odkryli uczeni z Ohio State University, obecna w winie apigenina (flawonoid) może hamować wzrost nowotworów w organizmie, bo pozbawia komórki rakowe mechanizmu chroniącego je przed apoptozą22. Ponadto w połączeniu z zestawem konkretnych białek apigenina przywraca normalny profil w komórkach nowotworowych. Z kolei inne badania wykazały, że białe wino o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni kobiety przed rakiem piersi. W 2010 r. badacze Uniwersytetu Wisconsin stwierdzili, że pod tym względem jest równie skuteczne co czerwone23.

16 Wspomaga płuca
Specjaliści z Uniwersytetu w Buffalo School of Medicine są zdania, że umiarkowane, długotrwałe spożywanie białego wina może poprawić również wydolność płuc. Przeprowadzili badanie w losowej próbie 1 555 białych i afroamerykańskich mieszkańców Western New York, którzy wykonali standardowe testy funkcji płuc. Okazało się, że osoby pijące wino miały najwyższe poziomy antyoksydantów we krwi, co przekładało się na zwiększenie wydolności ich płuc mierzonej za pomocą natężonej pojemności życiowej (ang. Forced Vital Capacity; FVC) - czyli największą objętością powietrza, jaką można wydmuchać z płuc podczas maksymalnego, szybkiego wydechu24.

17 Przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu
W 1999 r. na tureckim uniwersytecie porównano korzyści antyoksydacyjne czerwonego i białego wina oraz soku z winogron. Naukowcy z Uniwersytetu w Ankarze stwierdzili, że choć czerwone wino i czerwony sok winogronowy zawierają wyższe poziomy przeciwutleniaczy, to jednak ochrona komórek przed utlenianiem nie była znacząco większa niż podczas picia białego wina25.

18 Wzmacnia kości

Picie tokaju, przez wzgląd na dużą zawartość fosforu, może mieć znaczenie dla tworzenia kości. Większość badań przeprowadzono na kobietach w wieku pomenopauzalnym, jednak jedno, w którym uczestniczyli mężczyźni, wykazało, że umiarkowane spożycie tego alkoholu może być również korzystne dla gęstości kości panów26.

19 Odmładza i wyszczupla
13 lat obserwacji blisko 20 tys. kobiet sprawiło, że naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie doszli do wniosku, iż panie po 40. r.ż. pijące wino mają lepszą figurę od abstynentek. W chwili rozpoczęcia badania wszystkie uczestniczki miały powyżej 39 lat. Wszystkie też z czasem nieco przybrały na wadze, ale te, które piły wino, przytyły najmniej. Dietetycy podejrzewają, że ich wątroby wykształciły mechanizm pozwalający natychmiast przerabiać napoje procentowe na ciepło, zamiast uzyskaną energię magazynować w postaci tłuszczu. Z kolei inne badania wykazały w białych winach (a zwłaszcza tokajach) obecność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz poliamin i polifenoli, które zmniejszają stres oksydacyjny w organizmie i mają przeciwstarzeniowy wpływ na skórę27.

20 Zwiększa libido
Seksuolodzy z Uniwersytetu we Florencji przekonują, że to zasługa antyoksydantów zawartych w winie, które korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych, rozszerzają je i polepszają dopływ krwi do strategicznych obszarów ciała.

Winoterapia
Ostatnia władczyni Francji - cesarzowa Eugenia, która dożyła 94 lat - była przeświadczona, że pite przez nią co rano 2 kieliszki tokaju aszú pozwoliły jej zachować nie tylko zdrowie, ale również wspaniałą cerę i urodę28. Jej przekonanie wydają się podzielać firmy kosmetyczne, które coraz częściej wykorzystują winne składniki w kremach, serach oraz zabiegach pielęgnacyjnych.

Miąższ z winogron jest źródłem cukrów, witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, jodu, potasu, witamin C, A, H oraz z grupy B). Ma działanie złuszczające, przez co rozjaśnia skórę. Natomiast olej pozyskany z pestek jest bogaty w kwasy tłuszczowe oraz witaminę E będącą przeciwutleniaczem. Zawarta w winie tanina działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Wzmacnia przy tym błony komórkowe. Wino obfituje w polifenole działające przeciwrodnikowo oraz poprawiające mikrokrążenie w komórkach skóry. Dodatkowo zawarty w nim resveratrol opóźnia proces rozpadu włókien kolagenowych (przeciwdziała powstawaniu zmarszczek), hamuje rozwój tkanki tłuszczowej i zwiększa spalanie tłuszczu, co pomaga w walce z cellulitem.

W ramach winoterapii dostępne są kąpiele w winie, peelingi z zastosowaniem pestek z winogron oraz okłady z winogronowego miąższu. Skutecznie odmładzają, nawilżają, odżywiają i wzmacniają skórę, poprawiając jej wygląd.


https://oczymlekarze.pl/zdrowy-styl-zyc … wosci-wina

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
bullrpg - mta - 11 - sussyrpg - misuszatek