Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Szczególne miejsce w słowiańskim ziołolecznictwie zajmował czosnek pospolity i czosnek niedźwiedzi. Uważano, że te rośliny to uniwersalne lekarstwo na jad żmii, dokuczliwe choroby, choroby zakaźne i choroby psychiczne.
Nasi przodkowie czosnkiem pospolitym leczyli czyraki, guzy, szkorbut, obrzęki, ból wątroby oraz pasożyty wewnętrzne. Sok z czosnku stosowano jako lekarstwo przy łysieniu i problemach skórnych – przyjmowano go z miodem i woskiem pszczelim.
Z kolei czosnek niedźwiedzi pomagał przy tyfusie, czerwonce oraz problemach z jelitami.
Jak pokazały współczesne badania, popularność czosnku jako środka medycznego związana jest z jego składem chemicznym, o którym nasi dalecy przodkowie nie mieli pojęcia. Stosowali go jednak instynktownie, przez długie lata obserwując jego korzystne działanie na organizm człowieka.
Patent dla Ciebie: dodawaj czosnek gdzie się da. Aby zachować właściwości lecznicze czosnku pospolitego, rozgnieć go lub drobno posiekaj i pozostaw na około 10 minut – spowoduje to, że enzymy i związki przeciwazaplne mają czas, żeby się uaktywnić. W razie przeziębienia, przygotuj syrop z czosnku: zmiażdż kilka ząbków, dodaj sok z dwóch cytryn i pół szklanki wody. Odstaw na minimum godzinę, a następnie przecedź przez sitko.
Jak wyżej, można jeść cały czosnek i nic nie stanie złego, pod warunkiem ze to jest czosnek kiszony. W Rosji w każdym sklepie czy bazarze można kupić czosnek zakiszony, nawet jest tani, pięć główek na polskie 5 zł. Warto spróbować zrobić samemu w domu.
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-11-13 08:08:10)
Nigdy nie jadłem. Muszę namierzyć w lesie czosnek niedźwiedzi i przenieść do ogródka.
Nigdy nie jadłem. Muszę namierzyć w lesie czosnek niedźwiedzi i przenieść do ogródka.
Ja smakowałem, nie są aż takie ostre, bardziej słone i nie mają zapachu, ale dwie główki czosnku na raz to nie polecam.
Jak będzie okazja, spróbuje zakisić.
Czosnek niedźwiedzi można kupić suszony, jako przyprawę. Zdecydowanie dobry.
Czosnek niedźwiedzi można kupić suszony, jako przyprawę. Zdecydowanie dobry.
Wcześniej pisałem o czosnku polskim czy chińskim, a chciałem ciebie zapytać, dlaczego u ciebie na forum brakuje opisów niektórych warzyw, jak ziemniaki czy kapusty?
Ostatnio edytowany przez Pomorzanin (2020-11-16 18:45:55)
Tu wiele brakuje. Cały czas staram się wszystko uzupełniać. Możesz sam dodawać nowe zioła i dawać opis itp.
Strony: 1