MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2019-04-05 12:35:12

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,232
Windows 7Firefox 66.0

Fiołki - działane lecznicze.

Fiołki jako zioło

Kilka odmian fiołków ma cenne właściwości lecznicze. Należą do nich:

    Fiołek polny (Viola arvensis) – rośnie dość powszechnie w Polsce, można go spotkać na polach (także jako chwast wśród roślin uprawnych), przy drogach, na łąkach. Nie ma dużych wymagań. Fiołki polne dorastają do 10-20 cm. Ich kwiaty są niezbyt duże, pojawiają się przez całe lato (już od maja do jesieni). Górne płatki są kremowe, jasnożółte lub fioletowe, płatki boczne i dolne – jaskrawożółte. Jako surowiec zielarski jest wykorzystywana cała roślina. Fiołek polny ma działanie odtruwające, moczopędne, jest także pomocny przy chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Tradycyjnie też jest wykorzystywany do walki z trądzikiem młodzieńczym.
    Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) – jest bardzo podobny do fiołka polnego. Górne płatki jego kwiatów są fioletowe, boczne i dolny – biało-żółte. Rośnie dość powszechnie, szczególnie na piaszczystych, suchych i kwaśnych glebach. Fiołek trójbarwny m.in. reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga przy trądziku, wysypkach, gośćcu, kamicy moczowej, a także – uszkodzeniach nerek. Jest pomocny przy leczeniu nadciśnienia. Jednak po ziele fiołka trójbarwnego nie powinny sięgać osoby cierpiące na wielopłytkowość, zakrzepicę pourazową oraz zaawansowaną miażdżycę.
    Fiołek wonny (Viola odorata) – to znany nam z parków i ogrodów niewielki fiołek o mocno fioletowych kwiatach, okrągławych liściach i pięknym zapachu. Fiołek wonny jest pomocny przy przeziębieniach (działa wykrztuśnie i napotnie), odkaża, działa też moczo- i żółciopędnie. Trzeba jednak uważać, bo przedawkowanie objawia się nudnościami, wymiotami i biegunką.

Dawniej w medycynie ludowej wykorzystywano także fiołek przedziwny, psi i skalny. Zawierają one estry kwasu salicylowego, działające m.in. korzystnie na skórę.
Fiołki w kuchni

Fiołki – przede wszystkim wonne – można też jeść jako dodatek do sałatek. Tu przede wszystkim wykorzystuje się kwiaty, które poza smakiem dostarczają niezwykłego aromatu. Można też jeść młode listki. Musimy tylko je zebrać z czystych stanowisk (lub własnego ogrodu). Kiedyś popularne były kandyzowane fiołki, którymi dekorowano wyszukane desery.

Uwaga: fiołki można przedawkować (pijąc duże ilości mocnego naparu z suszonych fiołków), ale dodatek kilkunastu kwiatów do sałatki na pewno nam nie zaszkodzi.

http://www.e-ogrodek.pl/a/fiolki-odmian … 19299.html

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] claudebot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
edukacjanaturalnadziecka - luzodajnia - polskitruckgry - aspirerpg - ebiedronka