MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2018-12-22 06:57:14

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 71.0.3578.98

JARMUŻ

Jarmuż


Jarmuż – składniki odżywcze

Jarmuż zdecydowanie jest jednym z najzdrowszych i najbardziej pożywnych pokarmów roślinnych. Zawiera mnóstwo rozmaitych korzystnych związków, z których niektóre mają silne właściwości lecznicze. To to kapustne warzywo, takie jak kapusta, brokuły, kalafior i brukselka, choć wyglądem bardziej przypomina sałatę lub szpinak.

Jarmuż jest doskonałym źródłem witamin A, C, K i B6. Zawiera także mangan, miedź, potas, magnez, witaminy B1, B2, B3, żelazo i fosfor. Jarmuż może być dobrym źródłem błonnika (w jednej filiżance znajdziemy aż 2g), zawiera bardzo mało tłuszczu, ale jest to głównie kwas tłuszczowy omega-3 zwany kwasem alfa-linolenowym.

    To bogate źródło antyoksydantów. Należą do nich beta-karoten i witamina C, a także różne flawonoidy i polifenole. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki w organizmie. Powszechnie wiadomo, że uszkodzenia oksydacyjne należą do wiodących czynników starzenia się i występowania wielu chorób, w tym raka.

    Jako składnik odżywczy o niskiej zawartości kalorii, jarmuż jest doskonałym dodatkiem do diety odchudzającej.

    Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C – przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Pojedyncza filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jest jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, bierze udział w metabolizmie białek, redukuje poziom stres i ułatwia radzenie sobie z nim, poprawia krążenie krwi, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także chroni przed cukrzycą, zapobiega chorobom serca oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu chroni nas przed infekcjami.

    Roślina ta wspiera procesy krzepnięcia krwi. Jarmuż jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K – jeden kubek zawiera prawie 7-krotność zalecanej dziennej dawki.

    Jarmuż jest bogaty w beta-karoten – przeciwutleniacz, który może przekształcić organizm w witaminę A. Ma ona znaczny wpływ na zdrowie oczu. Ponadto jarmuż jest bogaty w luteinę i zeaksantynę, potężne substancje odżywcze, które chronią oczy. Wiele badań wykazało, że ludzie, którzy spożywają wystarczającą ilość luteiny i zeaksantyny, mają znacznie mniejsze ryzyko zwyrodnienia plamki i zaćmy, dwóch bardzo często występujących zaburzeń oczu. Witamina A ma natomiast istotny wpływ na widzenie po zmroku.

    Wiele ważnych minerałów znajduje się w jarmużu, a niektóre z nich na ogół brakuje w dzisiejszej diecie. Należą do nich wapń, potas i magnez. Wapń ma ogromny wpływ na zdrowie kości i zębów, a potas i magnez regulują ciśnienie krwi.


Za:
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiado … 4Cy#page=2

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
centerg - nnjl - choragiewlubelska - vvbvv - virtualkennel