Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Żyto
Spożywanie produktów pełnoziarnistych pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, zapobiega chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2. Dlatego warto dołączyć je do naszej codziennej diety.
Chcąc wykorzystać zdrowotne właściwości żyta, należy je jeść w postaci chleba pełnoziarnistego, kaszki i otrębów. Te trzy produkty zwiększają poczucie sytości, pozwalają na obniżenie poziomu cukru we krwi, zawierają rozpuszczalny błonnik i różne przeciwutleniacze. Dzięki temu, ziarno żyta zapobiega wchłanianiu się tłuszczu oraz innych składników odżywczych do jelit.
Jak wynika z poniższej tabelki, 100 g żyta zawiera 337 kcal. Skład ziarna pszenicy i żyta jest bardzo podobny. Znajdziemy w nim 9, 5% białka ogólnego, 1, 6% tłuszczu, 2, 4% włókna surowego oraz 72, 7% bezazotowych substancji wyciągowych. W życie znajdują się witaminy z grupy B, witaminy E, kwas foliowy i niacyna oraz minerały, takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk i selen.
Skład chemiczny żyta Ilość składników w 100g/Rodzaj składnika
Kalorie 337 kcal
Węglowodany 74,2 g
Białko 7,9 g
Tłuszcz 2,2 g
Błonnik 8,5 g
Witaminy E, B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy
Minerały Wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód, selen
Offline
Strony: 1