MEDYCYNA NATURALNA - FORUM...........................Rodzaju 1:29 Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

Witam serdecznie wszystkich gości.

#1 2018-11-27 05:58:46

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 70.0.3538.102

RZEPA

Rzepa (Brassica rapa subsp. rapa).

Kapusta właściwa typowa, rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą (Brassica rapa subsp. rapa) – podgatunek kapusty właściwej, należący do rodziny kapustowatych (dawniej zwanej rodziną krzyżowych). Znany jest wyłącznie z uprawy, nie rośnie dziko.


https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzepa



Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę. marchew Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników. czytaj więcej Biała rzepa Biała rzepa jest warzywem, które z całą pewnością zasługuje na uwagę i jest warte wprowadzenia do diety. Należy do rodziny roślin kapustowatych. Częścią jadalną rzepy jest korzeń oraz liście. Korzeń ma zazwyczaj kolor biały, delikatnie czerwony. Warzywo to najlepiej uprawia się w chłodniejszym klimacie, stąd też nadaje się do uprawy na polskich terenach. Aby otrzymać jak najlepszej jakości warzywo, powinno się uprawiać je w miejscach dobrze nasłonecznionych i na żyznej glebie. buraki Buraki – skład, właściwości i ich wpływ na wyniki sportowe Buraki – skład, właściwości i ich wpływ na wyniki sportowe Te niepozorne bulwy o ciemnoczerwonym kolorze mogą wpłynąć na poprawę naszych wyników sportowych. czytaj więcej Właściwości białej rzepy Biała rzepa podobnie jak czarna wykazuje wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy (głównie C, A i z grupy B), składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk), błonnik, olejki eteryczne, substancje bakteriobójcze. Biała rzodkiew jest niskokaloryczna, zatem spokojnie mogą ją spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, rozluźniające, moczopędne i żółciotwórcze. Wzmacnia organizm, reguluje pracę przede wszystkim układu odpornościowego i trawiennego. Poprawia przemianę materii, zapewnia mocne włosy, paznokcie oraz zdrową cerę. rzodkiewka Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i wpływ na karmienie piersią Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i wpływ na karmienie piersią Warzywo, którego pojawienie się na straganach zwiastuje wiosnę. Bez niej pyszna kanapka z nowalijkami nigdy się nie uda. Dowiedz się, ile zdrowia kryje się w tej małej i niepozornej rzodkiewce. czytaj więcej Zastosowanie białej rzepy Biała rzepa ma podobne zastosowanie jak rzepa czarna. Na pewno polecana jest w czasie przeziębień, infekcji. Pomaga zwalczyć chorobę, wzmocni układ odpornościowy, złagodzi ból gardła, zapalenie błony śluzowej i poprawi ogólną kondycje organizmu. Rzepa polecana jest także osobom z zaburzeniami układu trawiennego oraz moczowego. Pobudza trawienie, przeciwdziała zaparciom. Spożywanie rzepy może zapobiec chorobom zwyrodnieniowym stawów i bólom reumatycznym. Białą rzepę można stosować, aby wzmocnić cebulki włosów i poprawić stan skóry i paznokci. Do pielęgnacji włosów dostępna jest w postaci gotowych produktów takich jaki szampony, odżywki. Spożywać ją można w formie soku lub dodatku do potraw. Biała rzepa – przepisy Oczywiście biała rzepa nadaje się do wszelkich sałatek, surówek i kanapek. Można ją również zapiekać, gotować czy dusić. Oto propozycja prostej surówki: rzepę zetrzeć, dodać posiekaną nać pietruszki, startą marchew, stary seler, jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Rzepa to wartościowe warzywo. Zarówno białą, jak i czarną warto wkomponować do codziennego jadłospisu. Surówki z rzepy są proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem smaczne i zdrowe.

http://bonavita.pl/biala-rzepa-wlasciwo … e-przepisy

Offline

#2 2018-11-27 06:05:20

Zibi
Administrator
Dołączył: 2018-05-04
Liczba postów: 1,233
WindowsChrome 70.0.3538.102

Odp: RZEPA

Czarna rzepa, inaczej czarna rzodkiewka znana była już w starożytności, a w Europie jest uprawiana od XIII wieku. Jest to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych i warzyw rzepowatych, o grubym ciemnym korzeniu. Osiąga zazwyczaj ponad pół metra wysokości, najczęściej nie przekracza 70 cm. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i w półcieniu, na żyznych i dobrze przepuszczalnych glebach. Właściwości czarnej rzepy Czarna rzepa wykazuje wiele właściwości odżywczych. Jest źródłem witamin, głównie C, A i z grupy B, składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk. Oprócz tego zawiera błonnik, substancje antybakteryjne, związki siarkowe, olejki eteryczne, antocyjany oraz fitosterole. Czarna rzepa wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego, oddechowego, odpornościowego, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwinfekcyjnie, oczyszcza organizm, poprawia metabolizm, wzmacnia włosy, paznokcie i poprawia wygląd skóry. Zastosowanie czarnej rzepy Czarna rzepa może mieć zastosowanie w schorzeniach wątroby, woreczka żółciowego, przy wzdęciach, zaparciach lub innych problemach trawiennych. Ponadto polecana jest w bólach reumatycznych, nerwobólach i bólach gośćcowy. W czasie anemii spożywanie czarnej rzepy może wspomóc jej leczenie. Może stać się skuteczna również w czasie przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych np. w czasie chrypki, kaszlu. Czarna rzepa wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. W związku z tym można stosować preparaty z czarnej rzepy w przypadkach nadmiernego wypadania włosów, matowienia i rozdwojenia końcówek. Czarna rzepa na pewno wzmocni je i poprawi ich stan. Na rynku dostępny jest szereg gotowych preparatów jednakże można przygotować je samodzielnie w domu np. wcierając w skórę głowy sok, uzyskany ze startej i przeciśniętej przez gazę rzepy. Kuracja powinna być powtarzana co 2–3 dni i nie przekraczać jednego miesiąca Czarna rzepa – przepisy Czarną rzepę można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Popularna jest jako składnik kanapek czy surówek. Oto kilka prostych przepisów z czarną rzepą. Surówka z czarnej rzepy i selera Czarną rzepę i seler należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dodać jogurt naturalny (lub śmietanę). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taką surówkę można wykonać również z rzepy i bez innych dodatków lub z innymi ulubionymi warzywami i/lub owocami np. marchwią czy jabłkiem. Ser twarogowy z rzepą Startą rzepę należy zmieszać z serkiem twarogowym, dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu naturalnego, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i/lub ulubionymi przyprawami. Krem z czarnej rzepy Do garnka należy wlać olej, po rozgrzaniu wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i por. Po zeszkleniu dodać pokrojoną czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Całość należy dusić pod przykryciem ok. 10 min. Następnie dolać wody lub bulionu nieco ponad poziom warzyw. Gotować do miękkości. Następnie całość zmiksować i doprawić ulubionymi przyprawami. Czarna rzepa jest bardzo cennym warzywem, które w ostatnim czasie stało się nieco zapomniane. Ma mnóstwo składników odżywczych, można stosować ją w wielu schorzeniach i problemach zdrowotnych. W kuchni z czarnej rzepy można z łatwością przygotować wiele szybkich i prostych dań. Jedzmy ją więc na zdrowie.

http://bonavita.pl/czarna-rzepa-wlasciw … y-przepisy

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
arrivamta - blackmargo - powstancowslaskich104 - witmanix - seizon2x