Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Imbir - lecznicze i upiększające właściwości: leczy trądzik, wzmacnia włosy, usprawnia trawienie
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych na świecie. Jego niezwykłe właściwości cenione są już od ponad 5 tys. lat. Zawarte w kłączu imbiru olejki eteryczne oraz substancje żywiczne sprawiają, że jest on wykorzystywany w medycynie naturalnej, kosmetyce.
Imbir to skuteczny środek przeciwdziałający nudnościom, który jest powszechnie stosowany w przypadku choroby lokomocyjnej. Już niewielka ilość kłącza imbiru zapobiega nudnościom podczas jazdy samochodem. Jego działanie w tym zakresie jest porównywalne z oddziaływaniem niektórych leków farmakologicznych. Wystarczy przyjąć jeden plasterek imbiru 20 minut przed planowaną podróżą, by znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia mdłości.
Kłącze łagodzi także dolegliwości żołądkowo-jelitowe, reguluje pracę woreczka żółciowego, zapobiega wzdęciom i działa rozkurczowo.
Napar z imbiru warto popijać po ciężkostrawnych posiłkach. Napój sporządzamy zalewając szklanką wrzątku cztery plasterki świeżego obranego kłącza. Napar pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Imbir posiada właściwości anty zapalne i przeciwzakrzepowe, dzięki czemu działa podobnie do aspiryny, zmniejszając ryzyko zawału serca, przy czym nie wywołuje skutków ubocznych charakterystycznych dla leków farmakologicznych. Imbir jest stosowany wspomagająco w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie przeciwkaszlowe i odkażające. Dodatkowo dzięki zawartości gingeroli niweluje duszności towarzyszące chorobie.
Jeśli czujemy, że dopada nas przeziębienie, warto wypróbować syrop imbirowy, który rozgrzewa, wzmacnia i działa antyseptycznie. Pomocne może okazać się także ciepłe mleko z dodatkiem szczypty sproszkowanego imbiru i cynamonu oraz łyżeczki miodu.
Przepis na syrop imbirowy: gotujemy przez 30 minut na niewielkim ogniu szklankę wody z dodatkiem, 2 łyżeczek startego kłącza imbiru. Następnie dodajemy pół szklanki cukru i gotujemy, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Stosujemy 1-3 łyżeczki syropu imbirowego dziennie.
Offline
Jedzenie kandyzowanych płatków imbiru właśnie pomaga mi przy astmie, nie muszę się tak często inhalować, lepiej mi się oddycha.
Offline
Imbir - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 80 kcal
Białko ogółem - 1.82 g
Tłuszcz - 0.75 g
Węglowodany - 17.77 g (w tym cukry proste 1.70 g )
Błonnik - 2.0 g
Witaminy
Witamina C - 5.0 mg
Tiamina – 0.025 mg
Ryboflawina – 0.034 mg
Niacyna - 0.750 mg
Witamina B6 - 0.160 mg
Kwas foliowy - 11 µg
Witamina A – 0 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 0.1 µg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.60 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 415 mg
Sód – 13 mg
Cynk - 0.34 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 0.203 g
jednonienasycone - 0.154 g
wielonienasycone - 0.154 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Offline
Imbir - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 80 kcal
Białko ogółem - 1.82 g
Tłuszcz - 0.75 g
Węglowodany - 17.77 g (w tym cukry proste 1.70 g )
Błonnik - 2.0 g
Witaminy
Witamina C - 5.0 mg
Tiamina – 0.025 mg
Ryboflawina – 0.034 mg
Niacyna - 0.750 mg
Witamina B6 - 0.160 mg
Kwas foliowy - 11 µg
Witamina A – 0 IU
Witamina E – 0.26 mg
Witamina K - 0.1 µg
Minerały
Wapń – 16 mg
Żelazo - 0.60 mg
Magnez - 43 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 415 mg
Sód – 13 mg
Cynk - 0.34 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone - 0.203 g
jednonienasycone - 0.154 g
wielonienasycone - 0.154 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Offline
Imbir na covid..
Offline
Strony: 1